Uncategorized

Alles gaat draaien om de community!

Het is zaterdagmiddag en er staan drie heren in een keuken. Onder het genot van heerlijk wijntje is er vitello tonato in voorbereiding. De ingrediënten voor het komende hoofdgerecht staan ook al klaar. De eendenborst is gekruid en wacht netjes op de hete pan. De kookclub is een feit. Gewoon begonnen met een idee tijdens een feestje en nu al een succesje.
Na de heerlijke vitello tonato glijden de eendenborsten de pan in. Een nieuw bijpassend wijntje danst wat rond in het glas. We proosten op de mooie avond en genieten ook nog van een heerlijk nagerecht.

Het oprichten van een community is zo eenvoudig. En wat is er niet leuker om kennis met elkaar uit te wisselen. Met de komst van allerlei tools op het internet is dit nog eenvoudiger. Zo is er een explosie aan leesclubjes, aan mensen die met elkaar praten en denken over bewust leven of met elkaar creatief ondernemen om het leven van andere mensen weer te veraangenamen.

Ook in bibliotheekland is de communityvorming aan de orde van de dag.  En gelukkig zijn veel bibliotheken dan ook op de goede weg. Zo volg ik met veel belangstelling de ontwikkelingen bij de bibliotheek van ‘s-Hertogenbosch waar ze met RUW een platform willen bieden voor vraagstukken uit de samenleving. En ook de kenniscloud – een online platform – van Bibliotheek Midden-Brabant is een ontwikkeling die ik op de voet blijf volgen. Want het is een vraagstuk waar alle bibliotheken mee te maken hebben en de vraag blijft wat werkt wel en wat niet?

Het faciliteren van community’s is een tak van sport die voor bibliotheekmedewerkers nog een nieuw ding is. Echter van oudsher stonden bibliotheken al midden in de samenleving. Op die manier hoeft er dus eigenlijk niets te veranderen. Maar de samenleving vraagt van de bibliotheek niet meer een instituut te zijn maar een functie. En als functie kun je dan ook veel beter een rol pakken in het communitylandschap. Community’s zitten niet vast aan een bibliotheekgebouw maar kunnen zowel digitaal als fysiek overal opduiken en bijeenkomsten organiseren. Als partner van een community kan de bibliotheek van alles en nog wat faciliteren. Daarnaast kan zij ook zorgen dat de kennis uit de community’s ook weer bij andere mensen terecht komt die daar dan weer van kunnen leren. De bibliotheek als connector in plaats van collector.

In Amsterdam-Noord zag ik community’s die de bibliotheek niet eens nodig hebben of nooit nodig hebben gehad als partner. Zij gebruiken de eigen contacten en het internet voor het delen van kennis en het trekken van de juiste mensen. Ik zie hier echter wel degelijk kansen voor de bibliotheek, zeker als het gaat om kennisdeling vanuit lokale community’s, het bundelen daarvan, het in de juiste context zetten en delen met mensen die geen lid zijn van dit soort gemeenschappen.
Ook het leggen van connecties tussen de verschillende community’s die een – lokale – samenleving rijk is kan een mooie en belangrijke taak zijn van de bibliotheek. Kortom er is nog genoeg werk aan de winkel!!

Getagd

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.