Bibliofuture archief, Gastblog

Jeltje Zijlstra: De bibliotheek is onderweg

Dit is een gastblog van Jeltje Zijlstra, Bibliofiel en bezoeker van de bibliotheek.

De toekomst van het boek en daarmee de toekomst van de bibliotheek ligt al een behoorlijke periode onder vuur. Early-adopters preken het eind van het boek door de komst van e-readers en tablets. De digitale publicatie is de toekomst. Zegt men.

Maar zelf behoor ik tot de liefhebbers. Ik ben een bibliofiel die altijd (maar dan ook echt altijd) een boek bij zich heeft. Maar in de loop der tijd is er wel iets veranderd. Niet elk boek dat ik lees hoef ik nog in mijn kast te hebben. Er wordt veel uitgegeven dat leuk is om te lezen, maar dat ik niet per se binnen handbereik wil hebben. Ik heb het dan vooral over de ‘pop’. Over het algemeen valt die categorie voor mij samen met de Ako-top 10, of de nominaties voor de NS-publieksprijs. Enkele uitzonderingen daargelaten, uiteraard.

Ik vond de uitvinding van de Dwarsligger dan ook fantastisch. Maar met de aanschaf van deze boekjes groeide mijn kast nog steeds. De bibliotheek bood geen soelaas; de gebonden boeken & harde kaften zijn mij te lijvig om op mijn dagelijkse reis in mijn tas te steken.

Maar nu. Woensdag 21 september opende op station Haarlem de eerste Bibliotheek op het Station. Gedeputeerde Elvira Sweet (Cultuur, provincie Noord-Holland) opende de deur van de nieuwe bibliotheek en werd ingeschreven als lid. Daarna kon iedereen op het gemak eens rondkijken in de nieuwe bieb. De sfeer was goed en met de aanwezigheid van diverse prominenten uit de boeken- en bibliotheeksector was er ruime aandacht voor dit verfrissende concept. Simpele pockets en ingenaaide edities zijn 3 weken te leen voor €2,50 per stuk. Of je neemt een abonnement als je een grote lezer bent.

Hoewel het aanbod en de inrichting wel erg aan de Ako doen denken – ik zou stiekem toch wat meer klassiekers in de voorraad willen zien – belooft de Bibliotheek op het station veel goeds voor de toekomst van de bibliotheek. De forens kan op de heen- of terugreis een boek ophalen of inleveren. Of de reiziger kan een paar minuten de tijd nemen met een kop koffie de krant van vandaag door te nemen. Zodra het concept op andere stations uitgerold is, kunnen de boeken (naar verwachting) ook bij die locaties opgehaald of ingeleverd worden.

Het concept sluit eigenlijk naadloos aan op mijn wensen. Het actuele boekenaanbod is verkrijgbaar in simpele uitgaves. Het enige punt van kritiek is dat de openingstijden wel erg specifiek forensgericht zijn. Aan ‘De Nieuwe Werkers’ of ZZP’ers die vaak bewust buiten de spits reizen, wordt nu weinig gedacht.

 

De bibliotheek is duidelijk onderweg en ik ben heel benieuwd naar de verdere ontwikkeling van dit unieke initiatief!

 

De stationsbibliotheek

Stationsplein 11H

2011 LR Haarlem, tegenover de Kiosk op het middenperron (spoor 3/6)

www.bibliotheekophetstation.nl

www.twitter.com/stationsbieb

Openingstijden: werkdagen van 07.00-09.00 uur en van 16.00-19.00 uur.

Getagd , , , , , , , , , ,

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

2 gedachten over “Jeltje Zijlstra: De bibliotheek is onderweg

 1. Grappig dat je over de klassiekers begint, die je stiekem ook in de stationsbibliotheek zou willen zien. We hebben daar zeker over nagedacht, onder het mom van “klassiekers zijn van alle tijden, dus ook van nu”. Maar we vinden het in de beginfase van de stationsbibliotheek nog te snel om met klassiekers te komen, omdat we vooral de actualiteit van de collectie willen benadrukken. Uit het met NS uitgevoerde behoefteonderzoek naar bibliotheekdiensten op het station is namelijk gebleken dat treinreizigers zeer sterk aan actualiteit hechten, zelfs als absolute succesfactor noemen, en bij een nieuw fenomeen als de stationsbibliotheek moet je dat vet aanzetten. Als we nog eens een aanleiding hebben, sluit ik de komst van klassiekers niet uit, al is het maar als een actie rond bijvoorbeeld de canon van de Nederlandse cultuur of zelfs van de wereldliteratuur.
  We beginnen komende week wel al met een veel groter aantal, apart geplaatste Engelse romans. Daar wordt al vanaf de eerste week veel om gevraagd. Tot nu toe

 2. Dag Dick,

  leuk dat je persoonlijk reageert. Het toevoegen van Engelse romans lijkt me zeer zinvol. Steeds meer mensen lezen volgens mij romans in het Engels. Ieder z’n voorkeur. Ik prefereer hoe dan ook Nederlands.
  Klassiekers worden natuurlijk minder gelezen, dat is evident. Maar ik vraag me daarbij heel vaak af of dat komt doordat men niet geïnteresseerd is, of doordat het aanbod sowieso klein is. Kip of het ei. Ik ben daar nog niet over uit.

  Dat ik echter niet gerekend hoef te worden tot de ‘doorsnee’-lezer, is een feit. Ik lees (bijna) alles wat los en vast zit. En klassiekers horen daar absoluut bij. Een echte klassieker is altijd actueel. Dat de meeste ‘gemiddelde’ lezers dat niet zien, is een ander probleem. 😉

  Ik wens jullie veel succes met het doorontwikkelen van dit concept en blijf jullie uiteraard volgen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.