Bibliofuture archief

Wij staan stil (min of meer)

De pagina slaat om omdat ik het zeg. Het apparaat met de dikte van print papier en de vorm van de voorpagina van een krant geeft de tweede pagina weer. De taal kan ik niet lezen, maar begrijp wel dat de revolutie nog moet komen. Er mogen geen foto´s genomen worden, de concurrentie ligt op de loer. Twee fabrikanten strijden nu al om tablets, apparaten met behuizing. Relatief nog zwaar, en andere fabrikanten brengen nog functioneel gelimiteerde E-readers op de markt. Echter over een paar jaar behoren die ook tot het verleden. Er is geen noodrem. In volle vaart denderen we door.

Althans….

tussen twee bomen is een draadje gespannen. Een koorddanser probeert zijn evenwichtig te behouden. Als hij zijn evenwicht verliest dan valt hij terug in de oude wereld. Weet hij zijn evenwicht te behouden en bereikt hij de andere kant dan valt een nieuwe wereld hem ten deel. Maar de man is angstig want de oude wereld is bekend terrein, geen avontuurlijke dieptes alleen soms een nieuw jasje om te dromen. De nieuwe wereld is onbekend, een uitdaging om opnieuw te kunnen beginnen. Hij heeft echter nog een andere keuze en dat is te blijven staan, constant zijn evenwichtig te bewaren omdat hij geen keuze weet te maken.

In feiten zijn we dat vandaag de dag allemaal aan het doen binnen bibliotheekland, het oude handhaven en proberen iets mee te pikken van het nieuwe. Geen durf om alles om te gooien. We blijven hangen aan het oude terwijl het nieuwe er aan komt en dus proberen we door ons evenwicht te bewaren overeind te blijven staan. Maar waar de koorddanser nog relatief veilig stond, worden er naar de bibliotheken allemaal dingen toe gegooid door lieden die zelf het koord niet eens op durven. En zo raken we uit evenwicht. En als we niet oppassen vallen we om.

Wij staan dus stil (min of meer).

In de openbare bibliotheek heeft men momenteel de retail uitgevonden. De winkelstraat importeren zeg maar. Niet je schoonmoeder verkopen maar het boek op haar nachtkastje. Het reserveren er uit, en proberen de bezoeker impulsiever een boek mee te laten nemen. En het werkt momenteel als een tierelier zoals ik verneem om mij heen.

Op bibliofuture.nl wil ik niet zuurpruimen, maar opzoek gaan naar antwoorden op de vragen, wat is de toekomst van de bibliotheek en hoe ziet het er uit? Welke nieuwe ontwikkelingen vinden er al plaats binnen de verschillende bibliotheken? En de bezoeker/ gebruiker hoe denken zij over de toekomst van de bibliotheek/ mediatheek? Kortom alles over de bibliotheek 3.0 en hoger.

Getagd , , , , , ,

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.