Bibliofuture archief

Vrienden van Bibliotheek Heeze

Waarom zou je als positief kritisch bibliotheekvolger lid worden van de Stichting Vrienden van de Bibliotheek in Heeze-Leende (Noord-Brabant)?
Het antwoord is niet omdat mijn lief uit Heeze komt. Of omdat het de mooiste bibliotheek van Nederland zou zijn. Niets van dat alles.

In Heeze gaat het om een (onbemande) basisbibliotheek in het dorpshuis ‘t Perron. Feitelijk gaat het hier over een vestiging van Stichting Bibliotheek de Kempen. Ingericht naar de laatste landelijke trend dus zonder enig lokale identiteit als je alleen maar naar de inrichting zou kijken. En buiten het dorpshuis is geen spoor van de bibliotheek te bekennen.

Er is dus iets anders aan de hand. In 2013 dreigde de bibliotheek door grote bezuinigen te verdwijnen uit het dorpshuis. De directie van Bibliotheek de Kempen wilde zich liever gaan richten op De bibliotheek op school (dat eigenlijk ook gewoon een verkapte bezuinigingsmaatregel is).

Voor een aantal bewoners uit het dorp was dit aanleiding om een vrienden stichting op te richten om zich actief te kunnen bemoeien met huisvesting van de bibliotheek. Geen initiatief vanuit de bibliotheekorganisatie of de politiek dus, maar vanuit mensen (uit de lokale samenleving) waarvoor de bibliotheek iets meer betekent dan een melkkoe waar je geld uit kan trekken.

Dit zijn initiatieven die ik wil ondersteunen en onder de aandacht wil brengen. Meer dan ooit zal de samenleving signalen aan de politiek moeten afgeven voor het behoud van bibliotheken. Komen de signalen er niet dan zal de politiek denken dat er onvoldoende draagvlak is.

Maar met alleen een vrienden stichting ben je er nog niet. Voor nu lijkt een basisbibliotheek het hoogst haalbare. Het zou echter mooi zijn als ook gemeente Heeze-Leende de bibliotheek zou gaan zien als belangrijke speler in de informatievoorziening. En als onderdeel van de lokale samenleving. Geef de bibliotheek terug aan het dorp.
Een stichting Vrienden Van geeft aan dat er draagvlak is om de bibliotheek ook in moeilijke tijden te ondersteunen. Echter de vrijwilligers van de stichting mogen nooit door de politiek als vervanging van betaalde informatieprofessionals/ bibliotheekmedewerkers gezien worden. Te vaak gaat men er vanuit dat iedereen wel bibliotheekje kan spelen. Echter collectioneren en informeren is een vak waarvoor mensen met passie geleerd hebben.
Niet het bibliotheekgebouw of de boeken zijn de toekomst van de dorpsbibliotheek maar de lokale samenleving zelf. Zowel fysiek als digitaal is er lokaal veel meer te halen dan wat de bibliotheek de Kempen laat zien. Met een goed verhaal en dienstverlening die aansluit bij de participatiesamenleving zal ook de Bibliotheek van Heeze nog meer tot bloei komen.

 

 

Getagd ,

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

2 gedachten over “Vrienden van Bibliotheek Heeze

  1. Beste Joost,
    Bedankt voor je blog en de aandacht voor het voortbestaan van de bibliotheek in Heeze. We zijn het eens met je constatering dat de bibliotheek geworteld moet zijn in de lokale samenleving, en dat het meer is dan een collectie boeken. Mede daarom organiseren wij op 9 april 2016 een symposium over De Toekomst van de Dorpsbibliotheek. De dagvoorzitter is Job Cohen. Meer informatie op de website van de Vrienden van de Bieb

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.