Bibliofuture archief

The times they are changing – Bloemen zijn rood

Een van de vele liedje van de Brabantse troubadour Gerard van Maasakkers die mij altijd bij zal blijven draagt de titel “Bloemen zijn rood”. Het gaat over een jongetje dat op school bloemetjes mag tekenen en de bloemetjes allerlei verschillende kleuren meegeeft. Tot dat hij een juffrouw treft die hem op de vingers tikt en zegt dat bloemen rood zijn, blaadjes groen en de lucht blauw. Dit heeft ze zo bij het jongetje er in gestampt dat hij de bloemetjes – als hij ze nog tekent – alleen nog maar zo kleurt. En als een jaar later de nieuwe juffrouw vraagt waarom hij de bloemen kleurt zoals hij ze kleurt kan hij alleen nog maar uitbrengen wat de vorige juffrouw hem heeft geleerd.

Ik heb dus drie stellingen geformuleerd en welke stellingnamen je ook hebt bloemen zijn niet enkel rood maar je hebt ze in zeer veel verschillende kleuren. De komende blogs zal ik kleur geven aan elk van deze stellingen. Ik werk ze uit zodat je kan stoeien met mij over mijn zienswijze. En ik zal ze met elkaar verbinden. Want al is het mijn visie in mijn bibliotheekwereld leren we van elkaar!

Stelling 1: Haal De Bibliotheek op school terug naar de centrale bibliotheek of wijkvestiging want dit zorgt voor meer bezoekers en haalt lezen en 21st century skills – uit de leeromgeving waardoor het niet alleen leerzaam is om te doen maar ook zeker leuk blijft om te doen.

Stelling 2: De bibliotheek is de sleutel tot de smart samenleving..

Stelling 3: Een Bredebieb draagt bij aan het slagen van de participatiesamenleving.

Heb je commentaar of wil je nu al iets aan mij kwijt mail mij maar op bibliofuture@outlook.com of spreek mij aan op #twitter via @bibliofuturenl

Getagd ,

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

1 gedachte over “The times they are changing – Bloemen zijn rood

  1. Stelling 1 veronderstelt dat iedereen naar een biebgebouw moet komen omdat dat beter en leuker is. Volgens mij is samenwerken het sleutelwoord, omdat je niet alles in huis hebt. Daarnaast zou ik aansluiten bij wat een kind interessant en spannend vind.

    Stelling 2. De sleutel veronderstelt een sleutelrol. Ook hier ben ik van mening dat we samen met anderen en aanvullend bij kunnen dragen aan de basisvaardigheden lezen en digitale geletterdheid. Een voorwaarde voor burgers om deel te kunnen nemen aan de smart (lees digital) society.
    Stelling 3. Het concept van een bredebieb vond ik onduidelijk/difuus. Voor mij is het evident dat bibliotheken als organisaties (vrijwilligers, leerwerkplekken en stagiaires) en door mensen te ondersteunen bij de ontwikkeling van de vaardigheden lezen en digitale geletterdheid, door het kennisdeling te faciliteren bijdragen aan de participatie van alle mensen en dus een mooiere wereld

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.