Bibliofuture archief

The Times they are…..5 jaar Bibliofuture.nl

De vakantie is voor veel mensen aangebroken. Spullen gepakt. Boeken in welke vorm dan ook uitgezocht. Het strand lonkt en het werk staat even op pauze.
Ook bij onze subsidieverstrekkers is de boel op slot. Een enkele ijverige ambtenaar blijft op post maar veel werk zal er niet verzet worden. Voor mij geen zomervakantie, maar met een handjevol collega’s gewoon doorwerken.

In het kader van het vijf jarig bestaan van dit blog feliciteerde Wilma van de Brink (@wbk500) mij op twitter met het jubileum. En daarnaast plaatste ze de opmerking ‘op naar de tien’.
De vraag is of Bibliofuture.nl ook echt de tien jaar gaat halen want zelf denk ik van niet. Alles hangt af van de eigen ambities en het feit dat je op een gegeven moment gewoon klaar bent met schrijven over een sector die blijvend in transitie is.

Van stoppen is nu echter nog geen spraken. Het klassieke bloggen zal echter wel langzaam verdwijnen. De uitdaging die Dhr. Peter Sieben en Mevrouw Helma Hoving mij gaven – tijdens het examen van de BredeBieb Academy – was de visie die ik heb ook daadwerkelijk te concretiseren. Die handschoen heb ik opgepakt en het vervolg daarvan zal ik in de komende tijd publiceren op Bibliofuture.nl. Ik zal hiervoor nog meer uit mijn comfort zone moeten komen en mij moeten onderdompelen in nieuwe kennis, ontwikkelingen en uitdagingen binnen en buiten de bibliotheeksector.

Het blijft mij zorgen baren hoe de bibliotheeksector zich aan het ontwikkelen is maar aan negatief boegeroep van binnen de sector heeft niemand iets. Er zijn de komende jaren nog volop kansen te creëren op het gebied van nieuwe – technische of maatschappelijke – ontwikkelingen.

Twee ontwikkelen die wat mij betreft deel gaan uitmaken van de toekomstige bibliotheek zijn de bottom-up bewegingen die inmiddels als in onze samenleving een gemeengoed aan het worden zijn en op technologisch gebied iOT – Internet of Things en daaruit voortvloeiend de Smart Cities. Steeds meer apparaten krijgen toegang tot het internet zodat ze zelfstandig informatie kunnen gaan uitwisselen met mensen of andere apparaten. Voor een smart city kan dit handig zijn en voordelen hebben voor het besturen van een stad, maar er kleven ook veel gevaren aan. Het ligt niet alleen in mijn ambitie om hierover te publiceren – op welke manier dan ook – maar ook om er over mee te denken op beleidsniveau. De denkende doener wil graag weer wat meer meedenken dan alleen maar aan de beschouwende kant te staan. Dus niet alleen schreeuwen maar ook met concrete voorbeelden komen want misschien haal ik daar de tien jaar nog wel mee Wilma (@wbk500).

Getagd , ,

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

2 gedachten over “The Times they are…..5 jaar Bibliofuture.nl

 1. Haha… ik zie je die 10 jaar echt wel halen, hoor. 🙂
  We zijn als beroepsgroep altijd in transitie. Of je nu in de bieb werkt of bijv in een drukkerij. Het werk wat we nu doen is ook niet hetzelfde als 10 jaar geleden. Daarom blijft het een uitdaging en voldoende stof om over te schrijven. Kunst is om de uitdaging te blijven zien ook al is dat soms moeilijk.

 2. Joost,
  Allereerst gefeliciteerdmet5 jaar bibliofuture.nl! Datheb je toch maar mooi gedaan: velen, waaronder ik, zijn ooiteen blog gestart, maar evenzovelen, waaronder ik, moestenna enkele schrijfpogingen vaststellen dat het doorzettingsvermogen en de creativiteit ontbraken om regelmatig de collega’s teboeien metonsverhaal.
  En datdeed jij wel. Vaak door de knuppel op confronterende en wellicht ongenuanceerde wijze jn het hoenderhokte gooien. Daarmee bracht je wel vaak een discussie op gang die ertoe deed, en daar gaathet om. Dus boegeroep vanuit de sector helptwat mij betreftom de collega’s scherp te houden.
  Daar mee ook meteen mijn wens voor de komende jaren: blijf ons scherp houden en kieseenvorm die nog meer mensen wakker schudt. Dat zou besteens de positieve benadering kunnen zijnwaar je met inspirerende voorbeelden van mooi geslaagde of onderwegzijnde experimenten laat zien welke mogelijkheden ons vak voor professionals maar vooral ook de burgers wa ar we hetvor doen kan betekenen.
  Met Wilma zou ik zeggen “Op naar de 10”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.