Bibliofuture archief

The Times are changing – 1

The Times are changing schalt er uit de luidspreker in mijn nieuwe huis. Bob Dylan lijkt in mijn huiskamer te staan. Een privéconcertje voor een bibliotheekmedewerker uit het zuiden van het land. Niets lijkt minder waar te zijn. Bob komt uit een geluidsbox. Het mannetje van de radio is vervangen door kraakhelder en loepzuiver geluid dat ook gekocht kan worden door mensen met een kleinere beurs.

De afgelopen maanden stonden voor mij in het teken van de vernieuwing. Een nieuw huis, dat grondig aangepakt moest worden. En er werd door mij en twee collega’s uit Nieuwegein ook een opleiding gevolgd aan de BredeBiebacademie, een initiatief van Universiteit Twente en de BredeBieb beweging – lees The Alignment House.

Een selecte groep deelnemers van diverse bibliotheken werd tijdens een vijf daagse trainingssessie – verdeeld over drie maanden – nieuwe inzichten geboden om te komen tot een scherpere visie ten aanzien van de openbare bibliotheek op het gebied van maatschappelijke relevantie en toekomstgerichtheid. De opgedane kennis moest per deelnemende bibliotheek verwerkt worden in een lokaal relevante businesscase en in drie stellingen die individueel per deelnemer opgesteld en verdedigd moesten worden.

Vanuit de drie stellingen – die ik op tafel heb gelegd – kon ik mijn visie over de bibliotheek en wat ons te doen staat minutieus openvouwen. Mijn visie is geen aanval op de behoudende elite die het bibliotheekwerk in zijn greep blijft houden maar een aubade aan de vernieuwers binnen ons vakgebied en daarbuiten. Het is geen sneer naar oude bibliothecarissen of de groeiende aanhangers van de makerspaces binnen de bibliotheek. Het gaat om het zien van the big picture. En de komende blogs zal ik je meenemen op de reis van een visie die blijvend in ontwikkeling is. Want de visie stoelt niet alleen op de opgedane kennis tijdens de Bredebiebacademie of de vele boeken die ik lees maar juist over het verhaal van de samenleving van nu, waaruit je heel goed lering kan trekken voor wat de toekomst gaat brengen.

Een tip van de sluier is dat de bibliotheek het meest relevant is als het ook zich zelf mag zijn en dat we terugkeren op het pad waarop we liepen voor de bibliotheek een uitleenfabriek werd.

Getagd ,

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.