Bibliofuture archief

Schaakmat

Een krant open slaan doe ik al een tijdje niet meer. Ik zet mijn tablet aan en daar is de Blendel App. Artikelen bekijken van welke krant dan ook in Nederland. En betalen voor alleen het artikel dat ik ook daadwerkelijk heb gelezen. Dus toen ik op donderdag 31 maart door het Brabants Dagblad swypte kwam ik het nieuws van de nieuwe Bossche Bibliotheek directeur tegen. Ik dacht eigenlijk dat het een 1 april grap was maar al snel bleek dit niet te zijn toen ook mijn bronnen toegaven dat het daadwerkelijk Nan van Schendel – de huidige directeur van Bibliotheek Gouda – bleek te zijn.

Zie hier een geruisloze troonwisseling. Geen vacature, geen openbaar gedoe en ook geen vernieuwende geluiden. En een ex-directeur die met een aardig salaris ook nog even als een soort biebgeest aan de Bossche bibliotheek verbonden blijft. En helaas zich ook gaat bemoeien met bibliotheken uit omliggende plaatsen, waar ik al helemaal niets van begrijp.
Alles bij elkaar een proces dat elke Raad van toezicht wenst. Dus doorgaan op de ingeslagen weg. Want noch Hans Derks als Nan van Schendel staan bekend als grote Bibliotheekvernieuwers.

Natuurlijk! van Schendel heeft Bibliotheek Gouda door zwaar weer geloodst. Ze heeft een bibliotheek neergezet in een oude – niet zo industriële – (de) chocolafabriek waar duizenden mensen op af komen maar echt innovatief of vernieuwend kunnen we dit niet noemen. Wel knap om het bibliotheekhoofd boven water te houden in tijden van zware bezuinigingen. Het is dus iemand die de politiek snapt. Echter de Bossche bibliotheek is de laatste jaren een visieloos vehikel geworden in het Brabantse bibliotheeklandschap. Dit is mede gekomen door de droom van de huidige directeur om de bieb onder te brengen in nieuw te bouwen luchtkasteel. Dat gelukkig niet is door gegaan want wie wil er in deze tijd nog miljoenen uitgeven aan een visieloze bibliotheek.

Volgens het Brabants Dagblad haalt de Bossche Bieb met van Schendel de hoofdprijs in huis. Maar de troonwisseling verdient wat mij betreft niet de hoofdprijs noch de schoonheidsprijs. Het lijkt meer het werk te zijn van een old boys – and girls netwerk. Iets wat mijn haren letterlijk overeind doen laten staan. Want juist bij een openbare bibliotheek lijkt mij dit niet de juiste procedure. Daarbij verdient de Bossche Bibliotheek een vernieuwer en niet weer iemand uit de lijn van de zogenaamde bibliotheekdinosaurus Rob Bruijnzeels. Een man die louter op zoek is naar werk voor zijn bedrijfje het ministerie van Verbeelding en aanverwante partners.

Het is voor de openbare bibliotheek in Nederland twee voor twaalf. In ‘s-Hertogenbosch denken ze eerder dat het een Bosch kwartierke is. Met van Schendel halen ze een naam in huis niets meer en niets minder. Het lijkt er op dat de raad van toezicht tevreden is met de ingeslagen weg. Alleen de Bosschenaar verdient een bibliotheek die meer doet dan Walk en Talks, het opvangen van studenten en ZZP’ers en de thuishaven te zijn van de PVDA. Ik heb liever een bibliotheek die zich bezig gaat houden met informatievragen uit de Bossche samenleving, die out-of-the-box durft te denken en zich minder aantrekt van het gebouw.

Getagd , ,

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

7 gedachten over “Schaakmat

 1. Het liefst zou je nu willen, beste Joost, dat ik heel boos zou zijn, een vlammend protest zou schrijven of je voor ik-weet-niet-wat-allemaal zou uitmaken. Niets van dat alles: Van Helmut Schmitt is (vrij vertaald):

  Geef mij de rust te aanvaarden wat ik niet kan veranderen
  Geef mij de kracht te veranderen wat ik wel kan veranderen
  Geef me de wijsheid het onderscheid tussen die twee te maken

  Het ga je goed Joost!

 2. Beste Hans Derks,

  Nee, ik wil niet dat mensen boos worden om wat ik schrijf maar gaan nadenken. En het is ook niet persoonlijk, dus dank voor je antwoord. Met vriendelijke groet Joost Heessels

  1. Nou, beste Joost, dan kies je daarvoor een uiterst merkwaardige, denigrerende en onproductieve manier. Mensen gaan nadenken als je ze serieus neemt en als je met argumenten je zienswijze onderbouwt. Niet als je ze zonder meer afserveert. Heb je wel gelezen wat Hetty hierboven schrijft?
   Over en uit Joost!

 3. Ik neem heel veel mensen en bibliotheken volkomen serieus. Bibliotheken die helder kiezen voor de toekomst. Dat is nodig omdat een boekenbibliotheek echt de langste tijd heeft gehad. De keuze om de PVDA onderdak te geven begrijp ik niet. De bibliotheek moet een neutraal gebied zijn. Daarbij een debat kan je alleen voeren als deze is onderbouwd met een goed informatiedossier.
  En zo kan ik nog even doorgaan.

 4. (Een andere Hetty dan de eerste)
  Beste Joost, je bedient je van een pluralis majestatis bij het neerzetten van Nan en Hans. Dat is een zwakte bij argumenteren. Qua inhoud denk ik dat je erg alleen staat met je mening. Verder heb je het over een “zogenaamd” bibliotheekfossiel. Als je in De Van Dale zoekt, dan vind je daar de volgende omschrijving: “ten onrechte die naam dragend”. Je zegt dus het tegenovergestelde van wat je klaarblijkelijk wilt beweren, namelijk dat Rob een bibliotheekfossiel is. Ik sluit mij verder aan bij de tweede post van Hans Derks. Als je wilt dat mensen je serieus nemen, dan zul je beter voor de dag moeten komen met goed Nederlands, onderbouwde argumenten en niet op de man/vrouw moeten spelen.

 5. Dank allemaal voor de reactie. Ik zal er zeker iets mee doen. Blijkbaar maakt dit blog de tongen los. Hoewel ik het niet helemaal met de kritiek eens ben, trek ik mij het toch aan. Ik zal antwoorden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.