Bibliofuture archief

Van roepen naar helpen

Ik heb geen klagende weemoed van dat wat was maar een helder verhaal. Anders dan gedacht om alles maar over een andere boeg te gooien is het besef dat ik nooit helemaal weg kan lopen van iets dat mij zeer aan het hart ligt. Het veranderen van blognaam, inhoud of het klagen over nieuwe stromingen die niet op gang lijken te komen passen minder bij mij dan ik had verwacht. Want elk proces brengt weer iets met zich mee waarvan wij kunnen leren al is het prijskaartje soms iets aan de hoge kant.

Het is fascinerend om mee te maken wat het is om – na zoveel jaar – buiten de sector te staan en er naar te kijken als een soort van consument. Verfrissend allemaal kan ik vertellen. Ik vrees echter dat ik niet klaar ben – en nooit klaar zal zijn – met de openbare bibliotheek. Deze constatering zal geen verrassing zijn voor de mensen die mij kennen.

In de bibliotheeksector draait het om innoveren om te overleven. En dat lijkt momenteel erg te lukken. Maar het heeft niets te maken met het bestendige van de openbare bibliotheek op lange termijn. Het is natuurlijk leuk om te zien dat de openbare bibliotheek overeind blijft in deze bange tijden. Ik zou echter graag zien dat er weer serieuze stappen gemaakt zouden worden om dit succes ook op langere termijn te handhaven. Dit alles zonder de ziel aan de duivel te verkopen.

Nieuwe tijden brengen kansen met zich mee die aandacht verdienen te krijgen van het fenomeen Bibliotheek. Misschien is het ook niet nodig de bibliotheek plat te branden en uit eigen as te laten herrijzen maar juist op zoek te gaan naar de sterkte van het stelsel of in mijn woorden een netwerk van samenwerkende bibliotheken in Nederland. Niet langer meer gedacht vanuit het moeten zijn van kennis- en boekenwinkel als wel van een sterke leuning naar boven. Zonder pretentie mensen – in alle gradaties – inspireren om mee te doen in dat waar mensen in mee willen doen.

Ik verzet mij niet langer tegen bibliotheken op scholen. Hoewel het concept nog vele mankementen vertoont is het niet zo gek om daar te zijn waar je doelgroep is. Waar ik mij – ook langs de zijlijn – voor altijd druk om zal blijven maken is de verwaarloosde informatie taak. Let wel de taak tot informeren is niet het doorvertalen van oude producten in een digitaal jasje maar juist een rol vinden in de samenleving om mens en informatie met elkaar te verbinden op welke manier dan ook. De bibliotheek is er in deze niet voor om zelf nieuwe informatie te produceren maar garant te staan dat de juiste informatie bij de juiste doelgroep geraakt. Zie de bibliotheek meer als facilitator dan als producent. De rol van producent had het in de hoogtij dagen ook niet. Bibliotheken verwezen door naar vindplaatsen van de juiste informatie of verhalen die mensen aan het zoeken waren.

Men verwijt mij tot op de dag van vandaag dat ik hard riep en niets innoveerde. Dit is echter een misvatting. Er zijn bibliotheekproducten door mij bedacht maar helaas zijn deze in spelonken terecht gekomen waar geen mens meer naar zal afdwalen. Dat neemt niet weg dat de kennis wel aanwezig is. En met die kennis wil ik blijven meedenken over de rol van de bibliotheek in de samenleving. Dit heeft mij altijd geïnteresseerd en ik zal hier altijd voor open blijven staan. Al zal daar echter wel een prijskaartje aanhangen want ik heb inmiddels wel geleerd dat alleen de zon nog gratis is en daar kan een mens maar deels van leven.

Getagd

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.