Bibliofuture archief

Over de heg kijken

Sportief…. Wim Keizer kijkt in zijn column WWW over de schutting. Nog beter, er worden mensen aangehaald die normaal gesproken niet door de selectieprocedure lijken te komen. En ergens onderaan besteed hij zowaar aandacht aan mijn kritiek… helaas meent Heessels niets maar is het een signalering van Keizer.
Ik ben in 2010 niet de bibliotheekwereld ingerold om alleen maar kritiek te uiten op van alles en iedereen. Ik zag alleen een sector die wat meer pit kon gebruiken. Een beetje recalcitrantie is mij namelijk niet vreemd en heilige huisjes zijn er juist om tegen aan te trappen. Dit is echter niet om flauw te doen. Vragen stellen hoort wat mij betreft bij de functie van bibliotheekmedewerker (of welke naam je er ook aan zou willen hangen). En als wij de vragen al niet stellen wie doet dat dan wel?
Gebleken is dat bijna niemand die vragen gaat stellen. Op eens loop je in een bibliotheekuniform omdat een of andere trien heeft bedacht dat de bibliotheek een boekenwinkel moet zijn. En daar gaat ook de rest van het verhaal want door internet lijkt de informatievraag te slinken, en dus zijn de boeken ( en de retailformule) zomaar de heilige graal van de openbare bibliotheeksector.
Ik zie steeds dezelfde mensen de vragen stellen…. andere laten mij weten wel vragen te willen stellen maar zijn te bang voor hun baan (je zou bijna willen dat ik het verzin) en het bibliotheekblad… vraagt vooral dat wat we helemaal niet willen weten. Natuurlijk, ik kan het blad actief gaan tippen maar volgens mij zitten daar ook allemaal mensen die betaald worden, en zouden moeten weten wat er speelt in de sector en niet alleen maar in de top of bij het VOB. Het is Keizers zijn goed recht in zijn WWW te schrijven wat hij wil en na deze keer zal ik wel weer uit zijn beeld verdwijnen. Wat Heessels meent is namelijk allemaal leuk en aardig maar lang niet voor iedereen even fijn om aan te horen. Menig directeur, bestuurder of medewerker  zou zich achter de oren krabben als ik mijn mening ventileer over wat mijns inziens zou moeten gebeuren met de openbare bibliotheek.
In een sector die op deze slakke gang blijft veranderen – ik weet het, door bezuinigingen en zo – met bibliotheekorganisaties zonder een goed verhaal richting de politiek of met snel kopieerders die formules jat en er een eigen draai aan geven zonder te weten waar ze echt mee bezig zijn, zal mijn houdbaarheidsdatum snel verstrijken. Ik kan namelijk niet aan zien hoe menig wethouder, ambtenaar en of directeur/ bestuurder bezig is met voortborduren op van alles en nog wat. Deze mensen beschouwen de bibliotheek als een buurthuis waar heel veel gefaciliteerd kan worden maar laten het vak van bibliothecaris verloederen (ook door het verdwijnen van opleidingen omdat de sector niet weet welke kwalificaties de bibliothecaris van de toekomst nodig heeft). De sector blijft maar dansen om een gebouw, de boeken en de gadgets, echter de toekomst is nu en die heeft een netwerkbibliotheek nodig die overal te vinden is in plaats van alleen maar in een centraal gebouw of op een internetpagina (of sociale media).
Zolang ik nog voor een openbare bibliotheekorganisatie werk zal ik pleiten voor een actieve bibliothecaris die er op uit trekt om de samenleving te helpen bij verschillende informatievraagstukken en dus niet vast zit achter een schutting maar door de heg kruipt in een zoektocht naar nieuwe uitdagingen.
Dit is wat Heessels meent en daar zal u het voor nu mee moeten doen.
Bron Foto: Pixabay.com

Getagd , ,

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.