Bibliofuture archief

Out- of- the- Future

Een berichtje via Twitter van iets wat al in 2014 is gelanceerd  maar waarvan a.s. dinsdag een startbijeenkomst is. Een wedstrijd waar ik buikpijn en uitslag van krijg.
Je bent directeur van een bibliotheek en klaarblijkelijk heb je geen visie voor de bibliotheek van de toekomst…. ik zou nu als directeur al wakker worden want als je geen visie hebt voor de bibliotheek van de toekomst, heb je dan überhaupt wel een visie voor de bibliotheek van nu? Het heden en die toekomst verschelen namelijk niet zoveel van elkaar. Nu zijn er problemen en die problemen zijn er over drie of tien jaar ook.
Op 1 januari 2015 zijn er allerlei decentralisatiewetten van kracht geworden, en de toestand van de wereld is er vorige week ook niet op vooruit gegaan . Als je nu als bibliotheekorganisatie nog bezig bent met uitkristalliseren van wat de toekomst van een bibliotheek is dan sla je wat mij betreft de plank volledig mis.
De bibliotheek van 2025,of wat daar nog van over is door visieloos gezever, zal in basis niet zoveel verschillen van de bibliotheek zoals die nu zou moeten zijn. Een organisatie die met informatievraagstukken uit de samenleving bezig is, al dan niet in een gebouw maar zeker op plaatsen waar veel mensen zijn (terug de wijk in) als een gebeiteld hart in de lokale samenleving. De bibliotheek is niet een gebouw maar een samenwerking van mensen die andere de weg willen laten vinden in de als maar uitdijende informatiewereld.
Je hoeft geen kunstenaars over de grens te gooien om te weten wat de bibliotheek van nu (of de toekomst) zou moeten zijn. Dat het soms goed is om bij andere (buitenlandse) bibliotheken in de keuken te gaan kijken zal ik niet betwisten. Maar klaarblijkelijk is de bibliotheekdirecteur van nu niet meer in staat zelf tot een goede visie te komen, de vraag is dan ook of de juiste mensen op de juiste plek zitten, in sommige gevallen denk ik van niet.
Bibliotheken die bezig blijven met het uitschrijven van wedstrijden rond een mogelijke toekomst zijn wat mij betreft geen knip voor de neus waard en mogen van mij tot het bot wegbezuinigd worden, bibliotheken die fors inzetten op het verder helpen van de samenleving nu en in die toekomst zouden alle hulp en geld moeten krijgen om overeind te blijven zelfs als ons burgers dat geld kost.

Bron foto: Pixabay.com

Getagd , ,

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

1 gedachte over “Out- of- the- Future

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.