Bibliofuture archief

Oproep voor meer experiment (binnen de openbare bibliotheken)

Een innovatieraad heeft net zo min met innovatie te maken als een in innovatiedoedag. Innoveren heeft niets te maken met bij elkaar zitten en maar hopen dat er leuke ideeën uitkomen. Die komen er namelijk vast wel uit maar weinig innovatiefs. Geen wereld schokkende zaken. Niets dat bibliotheekland op zijn grondvesten doet schudden.
En dat kan ook niet want bibliotheekmedewerkers krijgen in hun werk al te weinig tijd om echt creatief te zijn. Het zit niet ingebed in het werk. Organisaties zijn te gestructureerd. Alles moet lopen via schema’s, matrixen en formules. Elke echte creativiteit is eigenlijk uitgesloten, elke vernieuwing op zij geschoven omdat de organisatie niet kan omdenken. Men zit gevangen in de eigen structuur.
Het is daarom ook niet vreemd dat sommige bibliotheken in zee gaan met trendwatchers of futurewatchers. Weer andere bibliotheken sturen kunstenaars op pad in de hoop nieuwe ideeën te vergaren.
Maar eigenlijk is dit alles onzin. Geef medewerkers de ruimte creatief te zijn. Innovatie kan uit de eigen organisatie komen mits men de ruimte en de steun krijgt te experimenteren. Laat bestaande conventies los, en wie weet komen daar plannen uit waar de samenleving echt iets aan heeft. Een bibliotheek die mee kan veranderen met de samenleving staat niet stil, is geen boekenwinkel, maar een creatieve organisatie.
Mijn oproep zou zijn dat bibliotheken weer tijd gaan inruimen voor het experiment. Dat men organisatie breed met eigen ideeën aan de slag gaat zonder afgerekend te worden op prestaties, fouten en andere factoren die creativiteit om zeep kunnen helpen. Gewoon beginnen, het leuk hebben met elkaar, om problemen uit de samenleving of de organisatie op een andere manier benaderen.

 

Getagd

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.