Bibliofuture archief

Openbare Bibliotheek – Handreiking

Dit blog verscheen eerder op joostheessels.nl en linkedin

Als ik het blog sorry, toch een middelvinger’ van Edwin Mijnsbergen lees dan snap ik hem volkomen. Ik stapte dit jaar ook uit mijn bibliotheek bubbel, afgeknapt en de bevlogenheid er uit geknepen. Er zijn vast meer ex-bibliotheekmensen die weten hoe dat voelt.

In 2016 reisde ik samen met mijn gids Jurgen Hoogendoorn door Amsterdam-West en zag daar hoe mensen – zonder betrokkenheid van openbare bibliotheek – samen leuke innovatieve ideeën bedachten en oppakte. Mijn bedoeling was om de opgedane kennis aan de openbare bibliotheek te geven zodat zij daar ook van zouden kunnen leren. Helaas de handschoen werd niet opgepakt maar afgedaan als privé projectjes en zo heb ik helaas legio voorbeelden.

Vuur

Toen ik laatst de column van Özcan Akyol deelde op linkedin kwam mijn bevlogenheid voor de openbare bibliotheek weer terug. Niet door de column van Akyol overigens maar door een gesprek wat zich er uit ontvouwde.

Alle innovatieraden en andere uitingen van interne bibliotheek inspanningen op het gebied van innovatie ten spijt moet je toch beamen dat dit alles speelt rond het korte termijn denken.

De rol van de openbare bibliotheek in Nederland zou bezien moeten worden vanuit een landelijke innovatieagenda waarmee wij als samenleving aan de slag zouden moeten gaan. Helaas, een landelijke innovatieagenda was geen issue bij de laatste landelijke verkiezingen en de openbare bibliotheek kwam al helemaal niet ter sprake.

Wie goed kijkt

Wat we zien binnen de sector is een wildgroei aan adviesbureaus die nodig lijken te zijn om de sector te redden maar eigenlijk te weinig opleveren. De sector zelf lijkt steeds meer te dansen naar de pijpen van de subsidieverstrekker en gaat steeds meer doelgroep gericht buurthuisje en schooltje spelen. Bij grote landelijke actuele thema’s haakt de openbare bibliotheek af of legt boeken neer als een soort van decorum.

De openbare bibliotheek in Nederland blijft steken op issues die in het onderwijs blijven liggen. De emancipatie als heilige graal. Het redden van de zelfredzaamheid van de burger als redding van een fenomeen. En als daar geen geld genoeg voor is dan rest de facilitaire taak, studenten laten studeren omdat ze in de schoolgebouwen daar geen ruimte voor hebben – en weer zien we een bibliotheek die een probleem van het onderwijs oplost. De smoel van de bibliotheek verkwanselt aan onderwijs en welzijnswerk.

Geen vinger maar een hand

De huidige samenleving vraagt mijn inziens – en van andere is gebleken op linkedin, en in eerdere discussies – om meer dan een rol als onderwijzer in emancipatie of facilitator van de openbare bibliotheek. Laat openbare bibliotheken veel meer knooppunten worden van innovatie en inspiratie – dit gaat verder dan alleen het aanleren van nieuwe technologieën of middelen om mee te doen in de samenleving. Haal echt buiten naar binnen, durf uit de ivoren toren te springen en buttom-up te gaan denken. Gemeenschappelijk vanuit de samenleving dingen samen doen want daar hoort het om te draaien. Edwin Mijnsbergen bezit die kennis en zou daar binnen de openbare bibliotheek het verschil in kunnen maken maar dan moet men het wel begrijpen.

Linkedinconnectie Bart van der Meij daagde mij uit om mensen op te trommelen om te brainstormen over een manifest waaruit dan weer een brede maatschappelijke discussie kan ontstaan over de toekomst van de bibliotheek op langere termijn. Bij deze!!

Want met het opsteken van een middelvinger komen we er natuurlijk niet, dus reik ik opnieuw mijn hand evenals – hopelijk – een aantal mensen uit mijn netwerk om te komen tot een breed gedragen manifest waar het heen moet met de openbare bibliotheek. En laat dan dit manifest een aanzet zijn tot een brede maatschappelijke discussie over de toekomst van de openbare bibliotheek op langere termijn.

Dus wie reikt mijn hand en doet mee?

Getagd ,

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

1 gedachte over “Openbare Bibliotheek – Handreiking

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.