Bibliofuture archief

Magere Schatting

Dit artikel verscheen op 10 juli op Linkedin:

Een item op de website van de NOS trok mijn aandacht. De NOS stelt hierin dat drie op de vijf Nederlanders denkt dat openbare WIFI veilig zou zijn. De NOS baseert dit op basis van onderzoek van Anti-virussoftwarebedrijf Norton-Symantec die wereldwijd onderzoek heeft gedaan onder 15000 mensen waarvan er 1000 uit Nederland kwamen.

Uit gesprekken – die ik zo nu en dan voer – met mensen over dit onderwerp lijkt mij dat dit zelfs nog een magere schatting is. De gevaren van openbare WIFI worden door veel mensen onderschat. Ze gaan er vanuit dat de veiligheid door partijen die de WIFI openstellen wel gegarandeerd is. Niets is minder waar zoals we weten. Binnen een open wifi omgeving heb je geen privacy, alles wat je daar doet kunnen andere mensen ook zien als ze dat willen of erger..

Onwetendheid

Openbare bibliotheken steken vele uren in les aan kinderen op het gebied van mediawijsheid maar vergeten grote groepen volwassenen te bereiken. Juist veel volwassenen – tussen de dertig en vijftig jaar – weten nauwelijks wat er speelt in het digitale landschap. Nog schrijnender is dat binnen gezinnen de kinderen meestal beter op de hoogte zijn van wat er speelt binnen het digitale domein. De ouders zijn vaak onwetend.

De Rijksoverheid weet deze groep mensen maar slecht te bereiken. In een als maar uitdijende digitale samenleving zouden we mensen beter moeten wijzen op de gevaren van bijvoorbeeld het raadplegen van privacy gevoelige informatie binnen een open wifi omgeving.  Dit blijkt echter moeilijker dan gedacht en zo blijven we in Nederland zitten met groepen die achterblijven in onze (digitale)samenleving.

Lees ook eens het artikel op dutchcowboys.nl

Getagd , ,

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.