Bibliofuture archief

Lente in de winter

Zomaar een zondag in januari. Twee handen typen een verhaal na een week van vreemde en merkwaardige gebeurtenissen. En het enige wat ik kan is een verhaal typen. Al ben ik beter in het gesproken woord, toch probeer ik zo nu en dan eens iets aan het papier toe te vertrouwen. Meestal gaat het om kritiek over de wereld van de bibliotheek. Maar ook kritisch zijn laat zijn sporen achter. Het is niet altijd goud wat er blinkt. Het kost mij ook steeds meer energie om bezig te zijn met het negatieve terwijl er zoveel goede ontwikkelingen zijn. Dat die ontwikkelen soms niet passen in mijn visie maakt niet dat ze slecht zijn.
Werken voor een sector in slecht weer is zo iets als pionieren. Zoektochten starten naar nieuwe kansen of de stoute schoenen aantrekken om iets te doen of iets te laten. Soms is het fijn om samen op te trekken, soms ook weer niet. Het belangrijkste is een goed verhaal te creëren, een statement te maken of de stekker er uit te trekken. Meer dan ooit gaat het over verhalen vertellen, optekenen en vertalen (de Pippi in je los laten).
Soms lijkt het constructief om met een verhaal van een ander mee te doen, maar het ontwikkelen van een eigen visie en een eigen uitwerking geeft zoveel meer mogelijkheden. Zeker als je mensen mee kan krijgen om achter je visie te gaan staan. Enthousiast zijn omdat ze mee mogen denken, ondernemend mogen zijn vanuit een vertrouwde omgeving of de eigen creativiteit mogen aanspreken.
Bibliotheekwerk valt of staat bij mensen met vak trots, ondernemingszin, creativiteit en de durf een eigen mening te hebben en te uiten. Of dit nu de kleine radertjes zijn of de hoge pieten. Samenwerken aan het nieuwe verhaal van de bibliotheek daar moet het om draaien. Laat iedereen meedenken over de bibliotheek van nu en straks. Laat iedereen alles mogen delen via blogs, Social media of websites.
Daarnaast ben en blijf ik een groot voorstander van de coöperatieve bibliotheek. Geen wij-zij geharrewar meer maar samenwerken aan de bibliotheek of informatiecentrum van de toekomst.

Bron foto: Pixabay.com

Getagd , ,

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.