Bibliofuture archief

Kruisbestuiving

Met veel interesse volg ik (en vaak ook met afkeuring) het bezuinigingsproces in (openbare) bibliotheekland. Het sluiten van bibliotheken in wijken momenteel is slecht, zeker als de mensen uit de wijken actie voeren tot behoud van hun bibliotheek. Het zou een signaal aan de politiek moeten zijn dat de ingeslagen weg niet de juiste blijkt te zijn.

Bibliotheken van de toekomst zouden meer moeten uitgaan van de kracht van hun collectie (fysiek/ digitaal) niet van een eigen gebouw. Wat je nu vaak ziet is dat bibliotheken met verschillende organisaties in een gebouw gaat zitten (kulturhus) maar dat een echte samenwerking of overvleugeling uitblijft (uitzonderingen daargelaten natuurlijk), de scheidingswanden blijven tussen alles en iedereen in staan. Terwijl juist met elkaar samenwerken vanuit ieder een eigen expertise een veel beter plan is om mensen/ bezoekers/ klanten naar je toe te trekken.

Niet veel bibliotheek organisaties durven met een plan naar buiten te komen om juist wel die ruimte los te laten en een vorm van samenwerking aan te gaan waardoor je elkaar juist aanvult op allerlei gebieden. Ik juich dit soort plannen juist toe. Uitgaan van inspireren, kennis delen en ontmoeten lijken mij de belangrijkste pijlers waarop de bibliotheken nu en in de toekomst weer opgebouwd dienen te worden, en dat dan in combinatie met partners met wie je een gebouw deelt, of met wie je een kruisbestuiving ben aangegaan.

Verdwijnen uit de wijken lijkt mij nu en in de toekomst niet de juiste weg, je moet daar zijn waar je doelgroep is, en niet daar zijn waar de wethouder de meest schouderklopjes voor kan krijgen.

Getagd , , , , , ,

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

4 gedachten over “Kruisbestuiving

  1. Verdwijnen uit de wijken heeft ook niet mijn voorkeur, zeker niet voor de wat oudere mensen die wat minder mobiel zijn, dus ik deel je mening hier volledig.
    Maar misschien ligt er een kans voor bibliotheken om met behulp van social media tóch aanwezig te zijn? Anytime, anyplace. Dan zijn er talloze mogelijkheden, zoals chat of skype of wat dan ook. Dan doet de locatie an sich er veel minder toe en kun je toch je diensten verlenen, zij het in een andere vorm…

  2. Natuurlijk moet de bibliotheek niet uit de wijk verdwijnen, alleen is het concept van wijkbibliotheken te duur en onrendabel geworden. Schoolbibliotheken zijn niet de oplossing o.a. wegens de beperkte openingstijden en ook leenautomaten neerzetten is duur, storingsgevoelig en kwetsbaar.
    De oplossing is simpel. TNT gaf ons het voorbeeld. Zij sloten postkantoren en openden servicepunten in bestaande winkels als AH en Bruna. Bestel via internet een boek en haal die de volgende dag af bij een winkelier. Dan is die winkelier ook blij, want die ziet meer volk in de winkel. En voor wie slecht ter been is kunnen de boeken bezorgd worden, net zoals de apotheek dat doet (of misschien wel door de apotheek).
    En nog wat zaken. De bieb (in ’s-Hertogenbosch) heeft een app, maar als je niet lid bent heb je er helemaal niets aan. Niet bepaald slim. Denk klantgericht en laat zien wat je te bieden hebt! En abonnementsgelden moeten weg , zolang bibliotheken zwaar gesubsidieerd worden met gemeenschapsgelden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.