Bibliofuture archief

Interessant! #biebcongres

Afgelopen woensdag keerde ik terug naar het Klokgebouw in Eindhoven. Mijn eerste bezoek aan het gebouw was een concert van The Black Keys. Misschien een band waar u ooit van heeft gehoord. Rauwe rockmuziek gemaakt door twee muzikanten. Ik ben vooral fan van de muziek van voor hun doorbraak. Want dat werk is niet strak geproduceerd. Het zijn eerder oer klanken uit teen en hart. Waarin je kunt blijven hangen op een bewolkte dag, somberen als het nodig is of waar je gewoon verliefd op kan worden omdat het zo mooi is.

Deze keer bezocht ik het Klokgebouw niet voor de muziek. Al zat er best muziek in de dag – namelijk de aanwezigheid van muziekweb. Het Nationaal Bibliotheekcongres was neergestreken in Eindhoven. Een zeer goed georganiseerde dag met hoogte- en dieptepunten, gemiste kansen en pareltjes. Gelardeerd met fijne ontmoetingen en gesprekken die zouden kunnen uitmonden in mooie kansen. Het was leuk om Frits Spits te zien en om te horen dat Mevrouw Knibbeler – directeur van de Koninklijke Bibliotheek – aan de radio hing in de tijden van de Avondspits. Ook de keynoot van Danny Mekic – bekend van de wereld draait door – was leuk om naar te luisteren. De man voorspelde in ieder geval dat de gouden eeuw voor de bibliotheek nog moest komen.
Verder werd er nog wat gediscussieerd wat van mij achterwegen had kunnen blijven. Een bevlogen Nelleke Noordervliet daarentegen mag men elk jaar uitnodigen.

Een track over sociale media dat een reclamepraatje blijkt te zijn voor een duur adviesbureau laat ik het liefst onbesproken. De Vereniging Openbare Bibliotheken moet volgens mij de volgende keer eerst eens echt bij bibliotheken en redacties gaan kijken voor het iets aan gaat bieden op een congres.
Ook de track van Out-of-the-bieb zou ik het liefst heel snel vergeten. Diverse kunstenaars mochten op kosten van de bibliotheken ‘s-Hertogenbosch en Midden-Brabant, BKKC en Cubiss door de wereld zwerven om ideeën te verzamelen voor de bibliotheek van de toekomst. Wat volgde in de track was een impressie van die reizen en een interview met de kunstenaar(s). Het was voor mij een iets wat te hoog geitenwollessokken bijeenkomst. En ik zou willen dat ze het geld in Noord-Brabant beter zouden besteden. Er is in en rond de eigen bibliotheek genoeg inspiratie te vinden om een bibliotheek van de toekomst te kunnen vormen. Daarbij de toekomst is nu.
Gelukkig hoorde ik ook goede signalen. Collega’s die met veel nieuwe en leuke ideeën de verschillende tracks verlieten.
De pareltjes voor mij waren de mensen die op het inspiratieplein stonden met leuke, kleine en frisse ideeën. Dan heb ik niet over de grote merken/ bedrijven die het midden van het plein bevolkte maar eigenlijk alles en iedereen er om heen. De mensen die in de schaduw stonden zeg maar of weg gemoffeld waren in hoekjes en gaatjes. Mensen die je echt over de schutting deden kijken. Want daar zou het wat mij betreft op een congres over moeten gaan.

Het congres van dit jaar stak in ieder geval beter in elkaar dan dat van vorig jaar. Maar ik heb moeite met de programmaraad van het congres. De raad bestaat voornamelijk uit directeuren/ bestuurders van bibliotheken plus bobo’s van aan de openbare bibliotheek gelieerde clubs – waarom dus niet meer mensen zoals Jeroen de Boer – al is hij inmiddels ook vrij bekend. Dat maakt ook dat er bij een congres weinig over de schutting gekeken kan worden – uitzonderingen daargelaten. De invloed van de bekende namen in de raad zie je erg terug in de georganiseerde tracks. Stel een programmaraad samen die echt weet te verrassen en die niet alleen voorstellen van andere beoordeeld maar ook zelf initiatief kan ontplooien. En zet meer mensen van de werkvloer in een dergelijke raad. Ook de opzet mag van mij op de schop. Laat mensen met leuke en frisse ideeën tegen elkaar pitchen, organiseer een ideeënmarkt om mensen aan elkaar te koppelen om samen nieuwe kansen te creëren. Geef demonstraties waar je ook echt iets aan hebt, en stop met het vele zenden.

Het congres in Eindhoven gaat de boeken in als prettig, gezellig, interessant en leerzaam. En ik heb erg genoten van de vele gesprekken met collega’s en dat moeten we vaker doen!

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.