Bibliofuture archief

Innovatie, verder kijken dan de neus lang is

Dit blog is eerder verschenen – 6 juli 2017 – op Linkedin.

De dagen van mijn werk in de openbare bibliotheek lijken weer een tijdje achter mij te liggen maar mijn interesse blijft. Vooral op het gebied van innovatie binnen de openbare bibliotheek blijf ik graag op de hoogte. Maar is innoveren binnen de openbare bibliotheek wel echt innoveren?

Supermarkten – niet te vergelijken met openbare bibliotheken – zetten stevig in op nieuwe trends. Ze kijken nu al naar de trend van morgen. Huidige conventies gaan op de schop en nieuwe pijnpunten komen aan het licht.

De openbare bibliotheken blijven achter. De sector blijft maar inzetten op stenen en een slap digitaal verhaal. Het lukt maar niet – enkele uitzonderingen daargelaten – nieuwe wegen in te slaan. Of om oude conventies los te laten en echt van de boekenplanken los te komen. Ook de nieuwe generatie bibliotheekmedewerkers lijken geboeid aan de kasten.

Bij het sterven van de laatste generatie die zonder computer is opgegroeid sterft ook de bibliotheek langzaam uit

Hoe gaan we echter het tij keren zodat de openbare bibliotheken niet achter de feiten aan blijven hobbelen? Tijd om de mouwen op te stropen en zich op paden te begeven die niet altijd even goed begaanbaar lijken of voor de hand liggen.

De bibliotheek als community zou veel kunnen leren van commerciële bedrijven zoals Seats2meet e.a.. Daarnaast zitten er vele mensen te springen om met bibliotheken mee te denken. Start kenniscoöperaties om samen – dus echt samen – te zorgen voor een slimme samenleving. Met de samenleving voor de samenleving, men roept het wel maar doet er weinig mee.

Ik roep openbare bibliotheken op om eens verder te kijken dan de neus lang is. Durf tussen de boekenkasten uit te komen en geheel andere producten te ontwikkelen waarmee je de samenleving kan helpen! Durf gebouwen en vaste locaties achter te laten en ga daar zitten waar je doelgroep is maar zet daar dan ook keihard op een topproduct in. De tijd van aanmodderen is nu echt voorbij, de tijd van kiezen om gekozen te worden is werkelijkheid geworden.

Getagd ,

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.