Bibliofuture archief

Het was vijf voor twaalf (de dorpsbibliotheek)

Afgelopen weekend sliep ik in een hotel met een eigen bibliotheek. Hier geen boekenspot maar een kamer met een oude kerkbank, een kast vol (plaatselijke) literatuur en een tweede kast met spelletjes die te leen waren. Het was dat mijn verblijf maar kort was anders had ik er gretig gebruik van gemaakt om zo ook de omgeving beter te leren kennen.


In de dorpen rond mijn woonplaats hangen vele bibliotheekvestigingen aan zijde draadjes. De lokale overheid ziet alleen maar een gebouw met boeken of een aantal kasten die in de weg staan in het dorpshuis. Ambtenaren zien nauwelijks nog jonge mensen gebruik maken van de bibliotheek en of denken in de bibliotheek op school een mooie vervanger te hebben gevonden. Eigenlijk weet ik niet eens meer wat die ambtenaren nog denken.

De voorzieningen in veel dorpen hollen schrikbarend snel achteruit. Voor vele voorzieningen is men aangewezen op de steden in de nabijheid of dorpen waar men wel budget heeft om enige voorziening te handhaven. Bibliotheken zijn de laatste jaren de melkkoe geweest waar men op kon bezuinigen om andere activiteiten te kunnen ontplooien.

Van vele vestigingen in dorpen is niets meer over. Vaak een schamel zaaltje met nog een kleine collectie met kinderboeken en een paar vrijwilligers die duimen staan te draaien omdat er niets te doen is.
De dorpsbibliotheek heeft geen verhaal meer te vertellen. Geen geld meer om antwoorden op vragen te kunnen geven. Het eigen karakter is opgegeven voor de landelijke uitstraling om langzaam in de vergetelheid te raken, onder het stof als een stukje geschiedenis van wat ooit de trots van het dorp was.

Hier ligt niet alleen de schuld bij de ambtenaren (die iets niet zien), maar ook bij de bibliotheekorganisaties zelf. Veel vestigingen in dorpen behoren tot zogenaamde fusiebibliotheken, ooit ontstaan door zelfstandige bibliotheekorganisaties samen te voegen om efficiënter te gaan werken. Maar in de efficiëntie slag is men het verhaal van de bibliotheek vergeten. Want waarvoor dient een bibliotheek in een lokale gemeenschap ook al weer?
Jaren van fusie en de daarbij horende bezuinigingen op rij heeft geleid tot de bedreigde dorpsbibliotheek. Een bibliotheek als uitleenfabriek met vele scheuren en barsten. En nog lijkt het niet genoeg.

Ik bekommer mij wel om de dorpsbibliotheek. Want met een goed verhaal en een stevige verankering in de lokale gemeenschap kan een dorpsbibliotheek blijven bestaan. Ook in dorpen spelen veranderingen die alles te maken hebben met de decentrale taken die gemeenten opgelegd hebben gekregen van de rijksoverheid. In deze lokale samenleving zijn bibliotheken en informatieprofessionals net zo hard nodig om antwoorden te kunnen geven op nieuwe en oude vragen die men niet 123 op het internet heeft gevonden. Dit vraagt echter wel om een snelle adequate actie van de bibliotheekorganisaties met vestigingen in dorpen. Het is inmiddels één minuut over twaalf en er moet een (goed) verhaal verteld worden.

Getagd ,

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

1 gedachte over “Het was vijf voor twaalf (de dorpsbibliotheek)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.