Bibliofuture archief

Het algoritme van Joost

Het organiseren van een eigen huwelijksfeest is leuk maar ook veel werk. Alle andere dingen belanden daardoor een beetje op de achtergrond. Op 2 juni trad ik dus met mijn lieve Femke in het huwelijk. We hebben samen met onze gasten een hele mooie dag gehad en ook de huwelijksreis was erg mooi. Madeira is een waar paradijs ergens in de Atlantische Oceaan. Zeker voor de wandelaars onder u een echte aanrader.

Ondertussen is alles weer tot rust gekomen en staan er op de korte termijn geen hele grote projecten meer op de agenda.

In mijn privé leven zijn er dus heel wat vernieuwingen doorgevoerd maar ook professioneel begint het steeds interessanter te worden. Het domein van de informatieprofessional kent steeds meer en nieuwe invalshoeken. Kwam mijn denken over het vak – tot een paar maanden geleden – niet verder dan de bibliotheeksector, nu is deze sector overstijgend geworden. Dit heeft alles te maken met de literatuur die ik lees en mensen die ik ontmoet. Nieuwe vraagstukken dienen zich aan.

De toekomstmuziek van een aantal jaren terug begint langzaam realiteit te worden. De hedendaagse mens is tot meer in staat dan ooit te voren met behulp van nieuwe technische mogelijkheden.
Niets lijkt een mooie toekomst nog in de weg te staan, toch? Maar de samenleving – en zeker ook de informatieprofessional zal hieromtrent ook met ethische vraagstukken in aanraking komen. En met mensen voor wie al deze nieuwigheden abracadabra zal blijven.

De informatieprofessional is en blijft voor mij de persoon die in alle markten, omstandigheden en visies moet kunnen opereren. Met een eigen nieuwsgierige mindset zoekend naar nieuwe tools voor de organisatie waarvoor men werkt. Het blijft niet alleen bij de zoektocht naar nieuwe tools, het is ook de informatieprofessional die de kennis over al deze nieuwe mogelijkheden zal moeten borgen binnen organisaties of de samenleving. Het is onze plicht.

Het zijn van informatieprofessional is voor mij – sinds ik het ben – een manier van leven. Grenzen tussen privé en professie verdwijnen. In mijn privé leven kom ik namelijk ook in aanraking met vraagstukken uit mijn vakgebied. Het zit niet in mijn persoon om deze dan maar niet aan te pakken.

Met heel veel interesse lees ik alles rond vraagstukken met het thema ‘algoritmes’ en alles wat daar bij komt kijken. En sinds jaar en dag natuurlijk al alles rond het cureren van informatie. Wat ooit een hype was is nu blijvend aanwezig in ons leven. Kijk maar eens in je eigen leven hoe Blendle je stukken aanbied waarvan zij denken dat het interessant voor je is of voor de Netflixers onder u de series en films die gepersonaliseerd tot ons komen. De mogelijkheden blijken oneindig maar waar ligt voor u de grens?

Getagd , ,

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.