Bibliofuture archief

Goed nieuws: Groningers leveren massaal boeken

Goed nieuws uit Groningen:
In oktober heeft Biblionet Groningen een actie op touw gezet om boeken te verzamelen voor vluchtelingen. Naast dat alle bibliotheken in stad en provincie Groningen kinderboeken doneerden uit eigen bezit, hebben ook bibliotheekleden en andere Groningers massaal gereageerd op de oproep ook hun eigen kast bij langs te gaan en boeken te schenken.

Er zijn voornamelijk prentenboeken voor kinderen ingezameld: ook al kun je de taal niet lezen, de plaatjes zeggen vaak genoeg. Daarnaast konden mensen ook Engelse boeken doneren en boeken in andere talen zoals Arabisch. Er zijn ook spelletjes, knuffels en puzzels ingeleverd. In totaal zijn er bijna 5.600 boeken verzameld! waarvan eenderde afkomstig is van de collecties van de bibliotheken en tweederde van Groningers. De meeste boeken waren kinderboeken, maar er zijn ook veel Engelse en Arabische boeken gedoneerd. Daarnaast zijn er nog een paar honderd knuffels en een kuub speelgoed ingezameld. In de derde en vierde week van november brengt de laatste Bibliobus in de provincie alle gedoneerde boeken langs bij de asielzoekerscentra.

Voorlezen

Onder het motto ‘van collectie naar connectie’ willen we meer doen dan boeken naar binnen rijden in de centra. Medewerkers van Biblionet gaan ook (in samenwerking met andere organisaties) voorlezen op locatie, bijvoorbeeld met behulp van een tolk. Wanneer en hoe dit gaat plaatsvinden wordt overlegd met de asielzoekerscentra.

Neveneffect

De actie van de Groningse bibliotheken heeft veel aandacht gekregen via de social media, daardoor hebben veel mensen de actie opgepikt. Niet alleen particulieren, maar ook verschillende organisaties namen contact met Biblionet Groningen op om te vragen of ze konden helpen. Hierdoor zijn spontaan prachtige initiatieven ontstaan.

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.