Bibliofuture archief

Gezellig Bibliotheek Eindhoven

Door omstandigheden op het spoor – waar de NS deze keer niets aan kon doen – strandde ik op het station in Eindhoven.  Er werd een wachttijd van drie uur omgeroepen. Dan kun je natuurlijk op een bankje gaan wachten tot je een ons weegt of je brengt een bezoek aan de plaatselijke bibliotheek. Ik deed het laatste en bezocht Bibliotheek Eindhoven in de Witte Dame.

De bibliotheek – op loopafstand van het station – doet van buiten afstandelijk aan. Hoe statig de Witte Dame als gebouw ook is de entree van de bibliotheek is helaas niet om over naar huis te schrijven. Vooral als het donker is lijkt het mij een unheimische plek.

Ook als je eenmaal de ingang gepasseerd bent heb je nog niet het idee ergens te zijn waar je het lang zou kunnen uithouden. Maar schijn bedriegt.
Want als je eenmaal echt binnen bent – dus langs de inleverbrievenbussen en de klassieke bibliotheekzaal – kom je in een erg gezellig bibliotheekcafé terecht waar het op de vrijdagmiddag bruist. Het is de plaats voor koffie drinken, studeren, boeken voor kinderen, PC’s voor iedereen en vertoeven of verpozen. Tijdschriften, kranten en ook nog eens gratis WIFI, maar daar moet je wel een mailadres voor achter laten. TIP!! Als je al twee tabs in je browser – Google Chrome – open hebt staan dan werkt het internet direct en laat je de inlog voor wat het is. Bij elke derde tab die je dan vervolgens wil openen verschijnt het inlogscherm wel.

In de bibliotheek was het gezellig druk. Moeders die met elkaar aan het praten waren terwijl kinderen konden spelen. Een enkeling die nog echt aan het zoeken was naar een boek. Heren die muziek luisterden en jongeren die de PC’s probeerde te hacken. Bibliotheekmedewerkers die bezig waren met van alles en nog wat en mensen vriendelijk te woord stonden. Ze hadden het samen ook erg gezellig.

Ik ben 2,5 uur lang aanwezig geweest in deze bibliotheek. Ik heb met bezoekers gesproken en heerlijke koffie gedronken. Ik heb mij staan verbazen over een trap naar gesloten deuren. Ik heb naar schermen gekeken met mooie foto’s zonder uitleg.
De boeken overheersen nog in Eindhoven maar het is de ruimte en de sfeer die je bij de lurven pakken. Een bezoek aan deze bibliotheek is een bijzondere ervaring.

Getagd ,

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

1 gedachte over “Gezellig Bibliotheek Eindhoven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.