Bibliofuture archief

Spiegeltje gevraagd

 

Maandagavond 19 september: Albert Kivits is het wachten moe. Het geeft meteen aan met wat voor een man we te maken hebben. Zelden heb ik iemand zo gretig zien vragen om een spiegeltje. Het duurde dan ook wel erg lang voor ik iets over onze ontmoeting kon publiceren. Er waren andere actualiteiten die even voor dit schrijven langs gingen.

Ontmoeting

Op woensdag 3 augustus liep ik dus de Eindhovense bibliotheek binnen. Het was er rustig en er liep geen personeel rond. Mij melden kon ik alleen via twitter. En al snel had Albert mij gevonden. We keuvelden wat over ons privéleven alvorens we verschillende zaken echt bij de horens gingen vatten.

In Oktober 2015 was ik al eens eerder in de Witte Dame – officiële naam van het gebouw waar de bibliotheek is gevestigd – te gast. Toen ging het om een eerste kennismaking samen met een officiële communicatiedame. Albert bleek fan van Bibliofuture te zijn en wilde graag de persoon achter het blog leren kennen.

Op 22 december 2013 publiceerde ik het blog met als titel: “ De Functie van een brug”. Een blog waarmee ik wilde aanduiden dat we de bibliotheek steeds maar blijven zien als een gebouw met boeken terwijl we de bibliotheek als functie moeten zien. In de toekomstvisie van Bibliotheek Eindhoven is te lezen dat de bibliotheek zich van instituut naar een functie heeft weten te ontwikkelen. En dat kwam ook naar voren in het gesprek tussen Albert en mij. Hier mag ik wel juichen als mensen leren van mijn stukjes.

Lokaal
Albert vertelde op 3 augustus over alle mooie activiteiten die zijn organisatie ontplooit. In alles draait het om samenwerken met partners uit de stad. De centrale bibliotheek is niet meer heilig maar nog wel een knooppunt. Met weinig geld leuke, mooie en nuttige dingen doen voor de inwoners van Eindhoven. De stad lezen en daar zijn waar het publiek ook is. Geen afwachtende houding meer aannemen maar zorgen dat je een serieuze netwerkpartner bent. Een bibliotheek is er voor iedereen. Geen specifieke doelgroepen buitensluiten maar zorgen voor laagdrempelige voorzieningen waar echt elke inwoner van Eindhoven welkom is. Het verhaal van Albert Kivits is die van ondernemer/ netwerker/ teamspeler. En zijn ambitie is hoog. Het terug dringen van ‘ Digitaal’ laaggeletterde in de hele stad. Eindhoven heeft een voorbeeld functie als opkomende Smart City. Iedere inwoner van de stad heeft potentie om mee te doen aan de Eindhovense samenleving. En als al die potentie benut gaat worden dan moet Nederland eens opletten waar Eindhoven toe in staat is!

Landelijk
Albert is tegenwoordig ook bestuurslid van de VOB – Vereniging Openbare Bibliotheken. Samenwerken daar draait het om in de bibliotheeksector. Landelijk kan je als lokale bibliotheek niet meer alleen opereren zegt Albert. De VOB is in mijn ogen een log verouderd instrument dat niet meer past bij de openbare bibliotheek van nu.

Hij is van openheid en niet van kennisdelen achter slot en grendel. Platformen als BiebtoBieb en MetdeKB ziet hij liever gaan dan komen. Met de innovatieraad heeft hij ook niet veel op. Het zet ook geen zoden aan de dijk. Het is een vehikel waarbij het niet gaat om winnen maar om verliezen. Ook met de provinciale bibliotheekorganisaties heeft Albert niet zoveel op.

Spiegel 
Het verhaal van Albert Kivits leest als een oud jongensboek. Maar het gaat hier om ondernemen anno 2016. Lees je gemeenschap, opereer er midden in en haal er alles uit wat je nodig hebt. Misschien is dit geen spiegel voor Albert maar voor andere mensen in zijn positie, ga eens langs in Eindhoven en doe inspiratie op!

Getagd

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.