Bibliofuture archief

Een vraag zonder antwoord: de toekomst van de dorpsbibliotheek

Op zaterdag 9 april was ik aanwezig op een symposium over de toekomst van de dorpsbibliotheek. Georganiseerd door de Vrienden van de Bieb in Heeze. Een dorp dat ik inmiddels aardig begin te kennen. Mijn vriendin en haar familie komen hier namelijk vandaan.
De dorpsbibliotheek – als deze nog bestaat – is meestal een vestiging van een fusiebibliotheek gevestigd in een dorpshuis. In Heeze-Leende – dat is de hele naam van de gemeente – stond de bibliotheek op de nominatie om gesloten te worden. Ik schreef hier in april 2015 al over. Gelukkig is het tij gekeerd en lijkt er weer toekomstmuziek in de bibliotheek te zitten. Dit bleek de aanleiding te zijn voor het organiseren van een middag over de toekomst om zo ook de politiek en de ambtenarij mee te nemen op een reis langs mogelijkheden.

Broodjes
Al stonden Job Cohen, Hans van Breukelen en Esther Porcelijn e.a. op het menu, de middag begon met een heerlijke lunch. Het leek mij niet heel erg interessant om bij collega’s uit het land – lees voornamelijk provincie Noord-Brabant – aan tafel te zitten. Het werd een tafeltje met een vrijwilliger van de plaatselijke bibliotheek, een oud bibliothecaris uit Nijmegen, een lokale ambtenaar en de dochter van een van de organisatoren. Er volgde een mooie discussie met voornamelijk de vrijwilliger en de oud bibliothecaris over de huidige bibliotheek en de gebreken daar aan. Volksverheffing is er niet meer bij, te veel bezuinigen en het boek als doel en niet als middel.
De croissant smaakte heerlijk de discussie naar meer.

Samenleving het Hooft bieden
Hans van Breukelen mocht zijn oude vak van leraar komen uitoefenen. Een klein praatje, wat applaus. Langs de tafeltjes om te vragen waar je aan dacht bij de bibliotheek en vervolgens was er voor hem een bijrol als hulpje van dagvoorzitter Cohen.
Voor het echte werk beet Bibliotheek collega Hans Hooft van Bibliotheek Theek5 het spits af. Theek5 is een bibliotheekorganisatie die voornamelijk in kleinere kernen opereert ten westen van Tilburg en ten noorden van Breda.
Hans Hooft is een van die mensen die met trots over zijn werk kan praten en die ik geloof. De bibliotheek is in zijn verhaal geen gebouw maar een functie. Het verhaal van Theek5 is daarmee ook dat van een bibliotheek in transitie. Van klassieke bibliotheek – van de boeken uitleen – naar maatschappelijke bibliotheek.

Hiep hiep HoerC

Nadat het verhaal van Hans Hooft voorbij was sloop de culturele bibliotheek weer naar binnen. Met enkele uitstapjes die op het conto konden worden gerekend van Wethouder Riny van Rinsum – wethouder Maatschappelijke ontwikkeling en cultuur bij de gemeente Veghel en Erik Tauch – ambtenaar bij die zelfde gemeente met in de portefeuille o.a. het bibliotheekwerk. In Veghel is de bibliotheek namelijk een basisvoorziening geworden en de subsidie is niet alleen maar afkomstig van het potje cultuur.
Ging het bij Hans Hooft nog echt over het ondersteunen van de samenleving via Paul Cornelissen – directeur van het cultureel centrum Jan van Besouw en inwonend partner Marie-José Frederiks van Bibliotheek Midden Brabant belandde we weer midden in de culturele bibliotheek. Afgevaardigde van Bibliotheek de Meierij spitsten hun oren. Wat je allemaal met weinig geld zou kunnen doen, als je maar de muren doorbreekt of de deuren open gaat gooien. En hoewel de bibliotheek er best goed werk zal doen, de presentatie er gelikt uit zag kwam het mij te veel houtje-touwtje over.

Amsterdamse logica

Daarna mocht Job Cohen ook nog wat woorden tot ons richten. Het werd voornamelijk het ontvouwen van zijn visie over de bibliotheek als moderne Agora – marktplaats. Middelpunt van cultuur met daarnaast nog wat andere taken. Wethouder Mathieu Moons van gemeente Heeze-Leende was ook aangeschoven en melde dat er een mooi programma geschreven zou worden over de toekomst van de bibliotheek in Heeze.

Distilleren

In de snel veranderende tijd waarin we nu leven is het essentieel dat de bibliotheek aanwezig blijft in stad of dorp. De tijd dat de bibliotheek alleen gefinancierd moet worden uit het potje voor cultuur is voorbij. De openbare bibliotheek is breder inzetbaar dan alleen het zijn van cultuurmakelaar of uitleen fabriek. Er is geen toekomst voor de bibliotheek als deze louter op cultuur blijft zitten. Het gaat bij de bibliotheek over het ontsluiten van kennis en het in de juiste context plaatsen en waar nodig voorzien van duiding. Daarnaast het leggen van connecties tussen kennis en mensen en mensen onderling. En natuurlijk lezen en alle facetten die daarbij horen.

Helaas is dit niet de uitkomst van het symposium. Dat overigens uitstekend was georganiseerd door de vrienden van de bieb in Heeze. Een echt antwoord op  wat de toekomst van de dorpsbibliotheek is bleef uit want dit is echter net zo onduidelijk als bij alle andere openbare bibliotheken.

Getagd , ,

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.