Bibliofuture archief

De toekomst van de bibliotheek

Gastblog van Tamara Bakx, student communication multimedia design. Te volgen via Twitter op @TamaraBakx

Om te kunnen weten hoe de toekomst van de bibliotheek eruit ziet zal je eerst naar het punt moeten kijken waar we nu zijn. Het verschilt nog al per bibliotheek wat digitaal en op de oude manier gaat. Ook digitaal kan je in 2 categorieën opsplitsen.

1 wat kan er digitaal

2 wat we doen digitaal

De eerste categorie vergt nogal veel uitleg. Wat kan er digitaal en welke problemen kom ik hierbij tegen. Wat zijn mijn kansen/mogelijkheden op het digitale vlak. Kansen die overwogen moeten genomen worden. Tijdrovend of niet? En wat heeft onze bibliotheekbezoeker hier aan.

De bibliotheekbezoeker is aan het veranderen ze zijn niet meer zoals vroeger. Boek lenen bij de balie en een praatje maken het is niet meer van deze tijd denkt men. Alles moet snel, sneller, snelst. Daarvoor is er in de bibliotheek tegenwoordig op veel plekken in het uitleensysteem al rekening mee gehouden. Je legt je boeken op een plaat en piep alles staat op je scherm nog even je pas scannen en klaar is kees. Bij sommige zelfs al in het inneemsysteem. Allemaal leuk en aardig maar nu toch even terug naar vroeger.

Vroeger was alles beter zo zie je maar dat door hackers een overheidssysteem plat gelegd kan worden en zo zie je steeds meer oplichting via de digitale wereld opkomen. Wat ook opvalt is als er een computer uitvalt of een storing bij de pin dat er paniek ontstaat. Ik vergeet nog iets in deze identity theft wat dacht je daar van. Het moet niet gekker worden je zal maar in een keer een tweede persoonlijkheid hebben door hackers gebruikt. Je paspoort is gekopieerd en je hebt ineens uit het niets van allerlei dingen gedaan die je nooit gedaan hebt maar dat komt door een hack van personen die met opzet dit soort dingen doen.

Wat vroeger beter was is dat de computer nog niet zo’n invloed heeft op ons als mens. We zijn individualistischer geworden door de tijden heen. De druk is toegenomen op mensen. We willen het liefst de hele dag door werken en wanneer het ons uitkomt. Dit kan omdat we sociale netwerken hebben die 24 uur per dag bereikbaar zijn. We willen dan ook 24 uur per dag bereikbaar zijn. Nog even een deal maken met Amerika, of even spreken met collega’s in Azië wat nou tijdszone.

Maar terug naar de bibliotheek we hebben diverse digitale mogelijkheden en hoe zit het nou met de e-books en de digitale bibliotheek. Bij mij op school bestaat er zo’n digitale bibliotheek waar je een boek download en 3 weken leent. Makkelijk zou je denken maar voordat je het heb ben je al 5 stappen verder. Ik denk dat je er vanuit kan gaan dat het anders gaat worden. In een stap heb je een e-book gedownload.

Een vriend van mij heeft zijn eigen boek gepubliceerd via een site deze promoot hij op twitter. Het eerste boek is gratis met de vervolg delen ga je betalen. Het scheelt een hoop als je dat in eigen beheer doet. Een boekenagent wordt hierdoor buitenspel gezet maar toch heb je ook die nodig om je royalties en als je een boek daadwerkelijk wil publiceren.

De boekenagent heeft ook liever dat hij ertussen zit deze bepaald of een boek wel of niet een e-book wordt samen met de schrijver. Lastig genoeg geeft een van deze twee meestal geen toestemming. Dus zullen de bibliotheken blijven bestaan omdat er altijd mensen zijn die een boek willen of omdat er gewoonweg geen digitale versie van uit komt.

De bibliotheekbezoeker heeft er meer aan als je met alle bibliotheken van elk boek er 2 hebt en de digitale boeken zijn voor alle bibliotheken gelijk. Hier bedoel ik mee dat het handig is om zo de kosten te verdelen. Zo kunnen subsidies met elkaar beter benut worden en als dan onderling goed uitgeleend word heb je overal nog een reserve kopie van. Dus de bibliotheek zal altijd boeken hebben. Het budget wordt groter en dus kan men ook meer aanschaffen.

Iedere bibliotheek werkt anders. Iedere bibliotheek is anders zo noem ik even de opkomst van de bibliotheek op Schiphol en de diverse stations in Nederland. Kijk of het mogelijk is als je bijvoorbeeld in Groningen een boek leent en je verblijft in Haarlem dat je hem daar weer kan inleveren. Zorg dat er 1 keer in de week op een centraal punt de boeken verwisselt worden.

Ga de digitale wereld aan en zorg dat dit zo geadministreerd kan worden waardoor er minder druk op hun komt te liggen. Er is nog maar een begin gemaakt met samenwerken ik noem hierbij de Zeeuwse Bibliotheek met de Koninklijke bibliotheek in Den Haag.

We kunnen ook verlengen via internet een geweldig systeem maar na 3 keer mag je niet meer verlengen. Helaas het boek moet weer terug terwijl ik nog niet uitgelezen ben. Bij digitale boeken moet ik zelfs het boek opnieuw aanvragen ik kan een e-book nog niet verlengen.(dit weet ik overigens niet helemaal zeker)

Mijn conclusie is in deze er is nog veel meer mogelijk maar we zijn nog niet zo ver. Er zitten nog veel haken en ogen aan. Kijk naar wat de mogelijkheden zijn en let op dat er wel beperkingen zitten in sommige dingen.

Getagd , ,

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

1 gedachte over “De toekomst van de bibliotheek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.