Bibliofuture archief

De openbare bibliotheek in Tweets (week 23)

Via @bibliofuturenl twitter ik over positief en soms ook negatief nieuws vanuit de openbare bibliotheeksector.
Vanaf deze week zijn de belangrijkste tweets terug te lezen (voorzien van commentaar).

Enschede
Het rommelt in Enschede. Forse bezuinigingen op de bibliotheek veroorzaakt onrust bij bibliotheekpersoneel en inwoners van Enschede. Cultuurwethouder Jeroen Hatenboer (@jeroenhatenboer) ziet het allemaal anders. Van hem mag de bibliotheek blijven maar het moet allemaal wat creatiever.

New York Public Library
In het zakenblad Forbes een interview met Anthony W. Marx, President and CEO of the New York Public Library met hele andere en positievere geluiden:

Innovatieraad drama
Vaak ben ik het oneens met Erna Winters maar deze keer blijkt dat ze toch beter snapt waar het in Bibliotheekland omdraait dan haar ander geblog ons soms doet geloven. Mensen kunnen immers mooie producten verzinnen (vanuit een Innovatie Doedag) maar dat hoeft niet altijd te zeggen dat de sector er ook daadwerkelijk op zit te wachten:

Vraag
Soms stel ik gewoon maar eens een vraag aan de Bossche Bibliotheek via twitter. In ‘s-Hertogenbosch vinden vaak leuke dingen plaats maar ik zie de bibliotheek er weinig in terug. De Bossche bibliotheek was ooit een van de eigenzinnigste bibliotheken van het land maar nu is de organisatie een heel braaf kind aan het worden dat niet verder kijkt dan de eigen neus lang is:

Natuurlijk de heilige collectie. Meer ga toch eens wat creatiever aan de slag….. het is roepen in het donker……..ZUCHT!

Hier snappen ze het wel.

In Bloemendaal zit een wethouder die het wel begint te snappen:

De ouderen
Maar het nieuws van de week was toch wel dat de vier grootste bibliotheken van het land subsidie ontvangen om kwetsbare oudere te gaan ondersteunen:

Schiedam
En als laatste mag de tweet over Bibliotheek Schiedam ook niet ontbreken. Want van de bedenkers van de Goudse Chocoladefabriek komt nu een nieuwe bibliotheek de Groene Bieb. Op 8 juli ga ik dit fenomeen doorgronden met twee trouwe volgers:

Getagd , , , , , ,

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.