Bibliofuture archief

De bibliotheek levert waarde…. toch

‘De strategische brancheagenda 2012 – 2016
De Bibliotheek levert waarde!
Onderdelen van deze strategie zijn: de invoering van een landelijke bibliotheekpas, de nationale bibliotheek catalogus (inclusief de verwerving van content en de integratie van digitale en fysieke bibliotheekdiensten) en het bevorderen van ondernemerschap in de bibliotheekbranche. De VOB neemt de verantwoordelijkheid voor de algehele regie, coördinatie en de overall communicatie voor de implementatie van deze brancheagenda.’  ( uit: Jaarplan 2015, VOB)

Een strategische brancheagenda waar men nu nog steeds aan vast blijkt te houden terwijl alles om de Vereniging Openbare Bibliotheken aan het veranderen is. In de jaren tot 2012 stonden de openbare bibliotheken een soort van stil. Het zijn die jaren waar aan we nu al die bezuinigingen hebben te danken omdat in die periode het huidige beeld van de bibliotheken is gevormd. De strooptocht van menig VVD-wethouder is te danken aan het eenduidige beeld van een sector in verval, die de klap van digitalisering niet meer te boven is gekomen.
Men heeft in de laatste jaren zich nooit meer afgevraagd wat de openbare bibliotheek voor de (lokale) samenleving kon betekenen (waar het toch zeer in verankert was). Maar meer wat de openbare bibliotheek voor zich zelf kon betekenen.

Binnen de Vereniging Openbare Bibliotheken rommelt het steeds meer. Zo is Directeur Ab de Vries de laan uitgezonden en de voorzitter blijft niet voor nog een termijn de slangenkuil voorzitten. Pottenkijkers zijn niet welkom en ook te kritische geesten heeft men liever niet. De VOB, in huidige vorm heeft de langste tijd gehad….al denken andere mensen daar genuanceerder over.

Ondertussen eisen bezuinigingen nog steeds hun tol. De bibliotheken van de (mij aan het hart liggende) dorpen Berlicum en Sint-Michielsgestel dreigen om te vallen. Terwijl het een gemeen goed moet zijn dat er een bibliotheek in elke kern te vinden is. Dat bibliotheken bruikbaar zijn voor meer zaken dan de boeken uitleen vergeet menig ambtenaar en of raadslid dan ook. Maar het is ook de bibliotheekorganisatie zelf die kansen heeft laten liggen. Men is niet in staat om een juist verhaal te vertellen over de waarde van de bibliotheek. Want als de bibliotheek echt waarde zou leveren dan zou men niet klakkeloos overgaan op die bezuinigingen.

Het hele verhaal over de landelijke bibliotheekpas en de nationale bibliotheekcatalogus draait nog steeds om het voortborduren op de uitleenfabriek. Een business waar ook nog veel geld mee gemoeid is maar dat is weer een heel ander verhaal. Met waarde creëren heeft het volgens mij vrij weinig te maken.
Daarom is de tijd aangebroken om de brancheagenda open te breken en echt naar waarde creatie te gaan kijken. Niet uitgaan van allerlei Nationale producten (die overigens ook nog eens handen vol geld kosten) maar uitgaan van het juiste verhaal, de meerwaarde voor de (lokale) samenleving en waar de bibliotheek allemaal voor kan staan. Want de waarde is pas geleverd als ook iedereen er iets aan heeft gehad.

Getagd , ,

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.