Bibliofuture archief

De 2017 series : de informatie taak

Op het moment dat ik dit blogje typ komt net het nieuws binnen dat Sint-Michelsgestel in zee gaat met KARMAC voor het uitlenen van boeken. Inmiddels is er ook nog een nummer van het Bibliotheekblad verschenen. Met een uitsmijter van Wim Keizer over de onmisbare taken van de bibliotheek. Bij het lezen van zijn stuk komt er een glimlach om mijn mond.

De onmisbare openbare bibliotheek is steeds minder onmisbaar gebleken. In de overlevingsdrang is het steeds meer een – te – vol gehangen kerstboom geworden met daarom heen een kring mensen die zich zelf te belangrijk is gaan vinden.

De informerende taak van de openbare bibliotheek is en blijft een ondergeschoven kindje. Landelijk houden ze zich bezig met veel bravoure en weinig inhoud en lokaal raakt de bibliotheek steeds meer een ivoren toren voor elitair geneuzel. Een soort van sociale werkplaatsen waar niet aan het werk geraakte veertigers en vijftigers rondjes tussen de boekenkasten lopen om te voorkomen dat ze op straat gaan hangen.

Zowel Wim Keizer (Uitsmijter 9/10 2016) als – al eerder in 2016 – Frank Huysmans (IP 6/2016) schreven in hun columns over de informerende taak rond bijvoorbeeld het Oekraïne-referendum. De openbare bibliotheek – die het als taak heeft te zorgen dat de burger goed geïnformeerd ten ijs gaat – bleef hangen in een wak waar men moeite had om uit te komen. Op een paar bibliotheken na was het oorverdovend stil binnen alle lagen van de bibliotheeksector. Keizer schrijft dat landelijk weinig werd bijgedragen aan het informeren van de burger maar ook lokaal kwam men niet veel verder dan een tafel vol reisboekjes over de Oekraïne.

Terwijl de landelijke bibliotheek een online cursus bloemschikken geeft kijken ze niet op of om naar het Oekraïne-referendum. Terwijl het echt een onderwerp was waar de landelijke bibliotheek iets van zou kunnen maken. Landelijke vraagstukken horen bij de landelijke bibliotheek maar zolang de landelijke organisaties meer bezig zijn met prestige zal hier niets maar dan ook niets van terecht komen.

Getagd ,

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.