Bibliofuture archief

Business as usual #biebplaza

Afgelopen dinsdag (14 april) was ik op een leuk feestje van Probiblio namelijk Bibliotheekplaza. Leuk was het vooral doordat ik een aantal volgers van twitter tegen kwam en een goed gesprek had met Wim Keizer over ons beider functies. Daarnaast was het een genot om te zien hoe een kudde dwazen zich liet verleiden om een 3D-brilletje te gaan dragen.
Verder was het bussines as usual, types van buiten de sector die komen vertellen dat de bibliotheeksector moet gaan vernieuwen…..duh!!! Een boodschap die ik al hoor sinds ik in de sector ben gaan werken.
Het ochtend programma was een mix van informatie zonder duiding, types met een ego van hier tot ginder en een inspirerende merkendokter.
De cijfertjes van TivoliVredeburg duizelde mij. Maar op het moment dat directeur Vreeke van Vredeburg eindelijk op gang kwam en we geïnspireerd zouden raken was zijn tijd om. Helaas weten we dus niet hoe hij en zijn organisatie mensen naar binnen trekt.

Het duizelen hield daarna niet op. Erik Boekesteijn interviewde Dieuwke Wynia over het succes van De Wereld Draait Door en lessen die bibliotheken daaruit zouden kunnen trekken. Daaruit rolde dat we vooral eigenwijs moeten zijn, dat we het gewoon moeten gaan doen en dat het moet boeien …. BOEIEND!!. Bibliothecarissen aan tafel in de boekenrubriek dat ging er toch niet van komen. Zendtijd van de Publieke omroep is er toch echt voor om commerciële boekhandelaren een handje te helpen. Er volgde nog een leuk keuvel gesprek tussen Erik en Dieuwke en toen vertrok ze weer.

De ochtend werd afgesloten met een energiek verhaal van Paul Moers. We kregen les in merkontwikkeling. De bibliotheek is een merk en daar zouden we iets mee moeten doen. Een leuk verhaal dat het publiek in een hoog tempo meevoerde naar allerlei valkuilen in organisaties. Dit werd afgewisseld met hilarische (youtube) filmpjes waardoor de hele zaal stikte in de eigen lach.

Het voedsel dat (tijdens de pauze) door Probiblio aan het bibliotheekvolk werd uitgedeeld was bijzonder goed. Een uur lang keuvelen met collega’s leverde mij weer rijkelijk veel informatie op.
Geïnspireerd werd ik, op Bibliotheekplaza nota bene, door de directeur van de Bruna. Fred Zeegers is Algemeen directeur van een bijna honderdvijftig jarige winkelketen. Een gedreven en enthousiast verhaal over hoe je kan vernieuwen in veranderende tijden. Formules die op de schop gaan, een organisatie die nog beter gaat kijken naar de diverse doelgroepen en gaat inspelen op de behoefte van de moderne reizigers. Helaas zaten er figuren in de zaal die allemaal irrelevante vragen gingen stellen waardoor de presentatie voor een deel in de soep liep. Toch waren er aanknopingspunten genoeg om te gebruiken in het moderne bibliotheekwerk.

Het begin van de middagsessie werd geopend met het werk van Boekesteijn, als genomineerde van de beste bibliothecaris van Nederland, liet hij een stuk interview met David Lankes zien.
Daarna was het toneel voor Alexander Sverdlov. Een mooi schouwspel over bibliotheekvernieuwing in Moskou ontvouwde zich. Magnifieke foto’s en een enthousiast verhaal maakte het een mooi half uur. Een 1 op 1 vertaling naar mijn eigen werk zag ik niet direct.

Voor Marcel Bullinga het podium onveilig kwam maken als een soort onzinnige uitsmijter kregen we nog een mooi verhaal over 22tracks en curatorschap, dat natuurlijk ook thuis hoort in het bibliotheekverhaal en door een aantal bibliotheken al is opgepakt in welke vorm dan ook.
Eigenlijk is het best vermoeiend om steeds congressen te bezoeken die zeggen te inspireren maar uiteindelijk blijven hangen in het verhaal van vernieuwing dat al gaande moet zijn omdat je anders achter de feiten aanloopt.

Getagd , ,

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.