Bibliofuture archief

Buiten naar binnen halen

In juni kwam ik er achter dat ik vast zat. Mijn schrijven op deze website kwam steeds meer voort uit de ingeslagen weg die ik ooit verafschuwde. Ik was de bibliotheekmedewerker geworden die ik nooit had willen zijn. Het werd tijd voor actie. Half juni vroeg ik Jurgen Hoogendoorn of ik een middagje met hem mee mocht in Amsterdam. Jurgen (56 jaar) is de bedenker van het broedplaatsenbeleid in die grote stad. Broedplaatsen zijn community’s en daar kunnen wij als verouderde sector veel van leren.

Op dinsdag 23 augustus vroeg Jurgen mij om de volgende dag de pont naar Amsterdam-Noord te pakken. Ik was verbaast.  Maar geheel onbekend – althans een klein stukje – was Amsterdam-Noord niet voor mij. Een aantal jaren geleden was ik bij een manifestatie van Social Embassy op het NDSM-terrein en voor weer andere redenen was ik al ooit eens te vinden op het hoofdkantoor van de HEMA. Maar ik kon toen niet bevroeden dat Amsterdam-Noord nog veel meer in huis had.

Inspiratie
Amsterdam-Noord is zo groot als Alkmaar. Het omvat stedelijk gebied maar ook polderlandschap met idyllische dorpjes.  Neem het plaatsje Ransdorp dat bekend werd door een schilderij van Rembrandt van Rijn. Of Durgerdam waar trompettist Jeroen Zeilstra zo mooi over zingt.

Op één van de warmste dagen van het jaar kreeg ik meer inspiratie te verwerken dan ooit. Ik zag voedseltuinen, woonboten op het droge, een boekhandel met een verhaal, een bibliotheek met gemiste kansen en één wereld waarbij men gewoonweg niet meer zit te wachten op het al oude instituut ‘Openbare Bibliotheek – zoals het er nu voorstaat’.

Van  achter je bureau zie je niet wat er zich in een stad afspeelt. Je mist de dynamiek, het leven, de energie maar de informatie vraag blijft, de roep tot kennis blijft maar nemen wij de mensen/ burgers/ klanten wel serieus door ons gebouw/ vestiging als uitgangspunt te nemen?

Stippen op een kaart
Hieronder een kaart met blauwe stippen. Bijna alle plaatsen die Jurgen en ik hebben bezocht en in de volgende aflevering ga ik die stippen verbinden.

Getagd

Over Joost Heessels

Ik ben een creatieve generalist met hart voor de publieke zaak. Ik geniet ervan als ik een bijdrage kan leveren aan innovatieve ontwikkelingen voor mens en samenleving. Ik geloof in holacratische organisaties, ondernemende ambtenaren en coöperatieve bibliotheken. Ik heb sterke affiniteit met de brede culturele en maatschappelijke vraagstukken. Ik sta open voor een nieuwe uitdaging! Momenteel werk ik Voor Rijkswaterstaat CD NOVA, een plek binnen Rijkswaterstaat waar complexe maatschappelijke vraagstukken op een onderscheidende manier worden aangepakt. We initiëren verkenningen en experimenten die bijdragen aan een wendbaar en toekomstbestendig RWS. Daarbij richten we ons op het organiseren van nieuwe samenwerkingen, zowel binnen RWS als daarbuiten, en verrijken we bestaande samenwerkingen. Binnen deze club houd ik mij bezig met o.a. verkenningen en experimenten naar Living Labs, community 's en middelen om intern en extern te communiceren en het delen van informatie. Keywords: Vernieuwing | Innovatie | Samenwerken | Informatie | Advies | Dwarsdenken | Communicatie
Bekijk alle berichten van Joost Heessels →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.