Press "Enter" to skip to content

Notitie: Mijn Bibliotheekbubbel

Door een blog van Edwin Mijnsbergen over zijn biebbubbel ben ik aan het denken gezet. In de afgelopen zeven jaar heb ik mij bijna non-stop bezig gehouden met de sector. Ik schreef, hobbyde en werkte in de sector en over iets meer als een maand is dat voorbij. Ik kwam met creativiteit, plannen en met visie maar wat rest is een iets wat ontredderd gevoel. En toch tussen al het grijs zitten lichtpuntjes …. en die ga ik zeker missen. Mijn bubbel – Bibliotheek-Bubbel – is geknapt. Wat rest zijn spetters met mooie herinneringen.
Maar ik ben een informatieprofessional en dat is wat ik ben en blijf. Iets waar ik trots op ben, graag mee te koop loop. De openbare bibliotheeksector stroomt over van marketeers om de verschillende verhalen te verkopen maar de infoprofs verdwijnen langzaam van het toneel, en dat is iets waar ik een onbestemd gevoel van krijg. Een openbare bibliotheek kan namelijk niet zonder mensen met een goede en gedegen informatie achtergrond. Mensen die snappen wat goede en slechte bronnen zijn, hoe je met Sharepoint aan de slag moet gaan – want laat dat a.u.b. niet aan ICT’ers over! – en hoe je het beste de juiste context aan informatie kan geven, of welke meta tags je aan informatie moet toekennen om het terug te vinden. De openbare bibliotheek gaat niet om de Third Place of het gebouw, het gaat nog steeds om mensen op weg te helpen in een als maar groeiende informatiewereld. Niet meer vanuit de positie dat bibliotheken het allemaal wel weten maar samen met mensen de vraag achter de vraag gaan achter halen en samen aan de slag in co-creatie. Ik geloof in een toekomst voor de openbare bibliotheek maar er is nog een lange weg te gaan, veel succes daarmee (ex)collega’s!

– Dit is een notitie die ik voor mijn persoonlijke Facebookpagina schreef –

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *