Ik steun het #bibliotheekwerk in Nederland en nu Zutphen in het bijzonder!

Foto by Pixabay

Gisterenavond ondertekende ik een petitie voor het behoud van kwalitatief goed bibliotheekwerk in Zutphen. De gemeente al daar heeft er voor gekozen om na jaren van investeren te gaan bezuinigen op de bibliotheekorganisatie. Zie mij hoofdschuddend zitten in een stoel in ’s-Hertogenbosch.

In elke gemeente in Nederland is kwalitatief goed bibliotheekwerk nodig. Want in een veranderende samenleving moet er een plaats zijn waar mensen – zonder drempels – met elkaar van gedachten kunnen wisselen, waar mensen kennis kunnen vergaren of zich verdiepen in het gebruik van onze taal in woord en geschrift en waar mensen ongestoord kunnen studeren of zich zelf kunnen zijn

Elke moderne samenleving verdient een bibliotheek die haar toekomt. En er is geen samenleving die zonder een bibliotheek kan. Want zonder een bibliotheek is er geen moderne samenleving meer. Wat overblijft is een kennisarm land en daar zit niemand op te wachten.

In alle steden waar ik ooit op de wereld ben geweest bevinden zich bibliotheken. En in deze gebouwen heb ik de mooiste ontmoetingen gehad. De inhoud van een – digitaal of fysiek – boek kan een vertrekpunt zijn van een onwijs mooi gesprek. Maar ook vanuit andere mediavormen kunnen de mooiste dingen ontstaan. Ontmoeting en menselijk contact gaat in onze wereld steeds belangrijker worden en de bibliotheek is als geen andere organisatie daar het vertrekpunt voor.

Bezuinigen in tijden van verandering lijkt mij dan ook een misplaatste actie. Met het sluiten van vestigingen treed – zoals ik heb gezien in ’s-Hertogenbosch – naast kennisverarming ook meer eenzaamheid op.  Een bibliotheek is veel meer dan alleen maar de boekenkasten. Het is een hotspot voor jong en oud, de toegang tot een wereld vol nieuwe mogelijkheden en een uitgestoken hand om mee te doen met onze samenleving in plaats van thuis achter de geraniums.

Ik zou als – Zutphenspoliticus niet kunnen bezuinigen op bibliotheekwerk in stad of dorp. Ik zou juist geld vrij maken om te investeren in een innovatieve bibliotheek die met de tijdsgeest meegroeit. Kijk verder dan de boekenkasten, praat met mensen die nergens zouden zijn zonder de bibliotheek en staak het voornemen van de bezuinigingen of teken de petitie.